De Bavaria Bierwagen

De Bavaria Bierwagen is een replica van een bierwagen zoals die in de vorige eeuwen werd gebruikt om de afnemers te bevoorraden. De wagen is in Nederland gemaakt door Carriage Consultancy Maat uit Ulvenhout en in 1995 aan bierbrouwerij Bavaria in Lieshout geleverd.                  

Het heeft de wagenmakers een jaar gekost om aan de hand van oude werktekeningen deze wagen te voltooien. Voor de vervaardiging hiervan zijn traditionele technieken en gereedschappen gebruikt. De 52 wielspaken en 26 velgdelen zijn met de hand uit het beste eikenhout geschaafd. Al het ijzerwerk van Bavaria’ s bierwagen is ambachtelijk gesmeed, zelfs de duimdikke bladveren heeft de smid één voor één met de hand geklopt. De assen en de wielen van de wagen zijn voorzien van kogellagers en remschijven op voor- en achterwielen. De koetsier kan de rem bedienen met één voetpedaal, wat het comfort voor paarden en koetsier, vooral bergafwaarts, enorm vergroot.

Foto links:  De nieuwe Bavaria Bierwagen vanaf 1995

Stal De Linde             

Al vanaf 1973 zorgt de familie Smits van Stal De Linde uit Gerwen voor een perfecte opkomst van het zesspan voor het traditionele biertransport van Bavaria. Niet voor niets werd de familie toen benaderd door de bierbrouwer om voor het vervoer van hun ‘Bierton’, en later de Bavaria Bierwagen, verantwoordelijk te zijn. Aanvankelijk liepen slechts twee Nederlandse Trekpaarden voor de ‘Bierton’, maar al snel werden het er vier om uiteindelijk op zes uit te komen. Nu rukt de familie Smits ‘standaard’ uit met zes Nederlandse Trekpaarden, om de Bavaria Bierwagen in gang te zetten.

Foto rechts: ‘Bierton’, de oude Bavaria Bierwagen tijdens het bloemencorso in Aalsmeer in 1989

 

Het Nederlandse Trekpaard        

De Bavaria Bierwagen wordt getrokken door paarden van het ras Nederlands Trekpaard. Het Nederlandse Trekpaard bestaat al ruim honderd jaar. Het Stamboek ervan is opgericht in 1914. Het Nederlandse Trekpaard is een compact, massief paard met een sterke bovenlijn en een schofthoogte tot 1.63 meter. Volgens de familie Smits is het een chique trekpaard en is de benaming ‘boerenknol’ een regelrechte belediging.

Familie Smits

De familie Smits van Stal De Linde is sinds jaar en dag een goede bekende in de trekpaardenwereld. De inmiddels op 91-jarige leeftijd overleden vader, Jan Smits, werd in 1982 zelfs gehuldigd als zijnde een van de tien belangrijkste trekpaardenmensen van de eeuw. Steeds weten de paarden van Stal De Linde dan ook prijzen op nationale wedstrijden weg te slepen. De familie Smits doet er alles aan om de paarden goed voor de dag te laten komen. Regelmatig verschijnt de Bavaria Bierwagen in vol ornaat op evenementen en in optochten. Steeds is de familie Smits al uren van tevoren bezig om de paarden met hun wagen en chauffeur naar de plaats van bestemming te rijden en in te spannen. De paarden komen uit de wagen en worden nauwkeurig één voor één voorzien van Brabants tuig, dat samen met de familie Smits speciaal ontworpen en gemaakt is. Als ieder paard is opgetuigd worden ze ingespannen en is het wachten op een sein vanaf de bok. Met een flinke dosis gedrevenheid en fanatisme worden de trekpaarden van Stal De Linde gemend. Martien Smits ment de zes trekpaarden voor de Bavaria Bierwagen. Zonder veel moeite leidt hij het zestal door de smalle straten en over drukke kruispunten. “Dit is voor mij telkens weer pure ontspanning”, zegt hij. “Vooral het applaus en de belangstelling van de toeschouwers doen je goed. Elk evenement heeft zijn eigen moment.”

Foto rechts onder:   In 2011 Martien Smits met dochter Jenny en kleinzoon Stan van dochter Linda

 

Tekst en foto’s van Martien Smits van Stal De Linde.