De Carnavalsvereniging
Carnavalsvereniging “De Wetters” bestaat inmiddels sinds 1974. Het initiatief is genomen door drie enthousiaste dorpsgenoten tijdens de kermis van 1973. Men ging niet over één nacht ijs, dus werd er informatie ingewonnen bij carnavalsvereniging “De Narrekappen” uit Gerwen Op 22 februari 1974 konden de inwoners van Nederwetten spreken over een eigen carnavalsvereniging. De eerste jaren had de carnavalsvereniging geen vaste residentie en werd er om de twee uur van horecagelegenheid in Nederwetten gewisseld.
Ze bezocht dus naast Pannenkoekenhuis Lambiek ook Zaal Coolen en Herberg “De Kruik”. Tijdens de eerste optocht had men een platte wagen, voorzien van strobalen, waarop naast de 1e prins en prinses van “De Wetters” de leden van de Raad stonden. De optocht bestond de eerste jaren voornamelijk uit Nederwettense verenigingen zoals de voetbalvereniging, de KPJ en het Sint Annagilde.
De eerste carnavalsoptocht met de trekker van Van Kessel en de platte wagen met strobalen en de raad van elf en prins Marinus in 1975
Ook een bejaardenprins en prinses ontbraken niet in de beginjaren van de vereniging. In 1991 regeerde er een prinses over “De Wetters”, met de veelzeggende naam Prinses Trui.
Daarna kwamen er steeds vaker ludieke namen. Hier een kleine opsomming: Graficus, Giacomo, Dukatus, Arabica, Magic.
De eerste prins Marinus I en zijn prinses Annie in 1974
De eerste seniorenprins Jan de Louw en zijn prinses Petronella (1975)
Prinses Trui 1991
De dansgarde De Spetters uit 1980 met v.l.n.r.: Ankie Coolen, Astrid van Lieshout Angelique van Kessel, Maria Geven, Monique Raaijmakers, Marleen Rooijackers, Dion Migchels, Hetty Bekkers
De daarop volgende jaren groeide de tent niet alleen qua afmetingen maar werd ook de aankleding steeds professioneler. De laatste jaren is de naam van de residentie steeds vaker een verwijzing naar de naam en/of het motto van de prins. Enkele namen zijn: “Het Ketelhuis”, “Après fietshut”, “De Dorpswerkplaats”.
Diverse activiteiten zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd:
* Het ophangen van vier bijenkorven aan de kerktoren. Zij symboliseerden de vier carnavalsdagen.
* De Reepwedstrijd: teams reepten met een velg van een fiets en een stok door het dorp. Tussenstops waren er in de drie cafés, de voetbalkantine en het handbalveld.
In 1990 werd de zaterdag de dag van “de verbinding in de onecht”. Gestart als boerenbruiloft en de laatste jaren meer toegespitst op de actualiteit of het thema van de prins. Na 12 boerenbruiloften beleefde “De Wetters” in 2002 een sprookjeshuwelijk, gevolgd door een Tiroler-, Maffia- en middeleeuws huwelijk.
De bijenkorven in de kerktoren welke de vier carnavalsdagen voorstellen. De eerste korf wordt door prins Giacomo (Jack Kluitmans) omlaag gehaald. Het verhaal van de bijenkorven is een verwijzing naar pastoor van de Vondervoort uit Nederwetten (1786-1815). Deze pastoor vlocht als bijverdienste elke werkdag een bijenkorf. Zo kon hij de zondag van de werkdagen onderscheiden.
De Wettertetters in 2004 welke vooraf gegaan zijn gegaan door de Bettertetters als hofkapel
“De Wetters” hebben naast een goede band met de zusterverenigingen uit Nuenen, Gerwen en Eeneind veelvuldig contact met “De Koffieleuten” van het Eckartdal. Over en weer worden elkanders activiteiten bezocht, waarbij men ieder jaar probeert nog beter en zo ludiek mogelijk acte de présence te geven.
Een carnavalsvereniging kan natuurlijk niet zonder dansgarde en hofkapel. De dansgarde van “De Wetters” bestaat al sinds 1975. Naast hun optreden hadden de dansmariekes vooral het eerste jaar de belangrijke taak de feestvierders op de dansvloer te krijgen. Carnaval was immers nieuw in Nederwetten.
De muzikanten van de “Betterwetters” kraakten hun laatste noten in 1990. Sinds 1999 wordt de vereniging muzikaal ondersteund door hofkapel “De Wettertetters”. Dat de vereniging springlevend is, blijkt wel uit de juiste mixture tussen jong en oud. Carnavalsvereniging “De Wetters”, al bijna 50 jaar, maar nog steeds springlevend en gericht op de toekomst.
Dit artikel is geschreven door Jos Thielemans en eerder verschenen in het boek “Van Hooidonk tot Soeterbeek; Nederwetten in woord en beeld in de 20e eeuw” (2005).
De Wetter en sikkel, het logo van de Carnavalsvereniging De Wetters