Jeugdcentrum “Den Evert” 

In de winter van 1970/1971 werd het plan geboren om in Gerwen een centrum op te richten voor de plaatselijke jeugd van 15 tot 20 jaar die de bestaande organisatie Jong Nederland was ontgroeid. Deze groep van ongeveer 20 personen kwam al regelmatig bij elkaar in een huisje in de tuin van de Fam. Eggelaar tegenover het kerkplein in Gerwen. Een enthousiaste groep Gerwenaren zoekt een plaats buiten de bebouwde kom om de overlast te beperken. Zij starten met het oprichten van een stichting, “Stichting Jeugdcentrum Gerwen”.

De voorzitter is Mevr. J. Werner, vicevoorzitter is Bert Sanders, secretaris Hans Eggelaar, penningmeester Bernard Bisseling en de leden Jan de Groot en Jan van Berlo. De stichting stelt zich ten doel de oprichting, instandhouding, het beheer en de exploitatie van een gebouw, dat voorziet in de behoefte aan geschikte lokaalruimte voor de activiteiten van de Gerwense jeugd van 14 tot 20 jaar op maatschappelijk, levensbeschouwelijk, recreatief en cultureel gebied.

Nadat de Gerwenaren geld bijeen hadden gebracht werd een oude directiekeet aangeschaft van 7 x 8 meter voor fl. 3500,00 Op een stukje weiland van de inmiddels overleden Evert de Vries bouwden de jongeren samen met een plaatselijk aannemersbedrijf hun eigen home. Burgemeester Jhr. Mr. J. Smits van Oyen opende het jeugdcentrum Den Evert.

Het kleine jeugdcentrum is met vele experimenten en met een financieel krap budget uitgegroeid tot een ontmoetingsplek van vele Gerwenaren van jong en oud en het werd een startpunt voor vele activiteiten. Een greep hieruit: jeugdsoos, jeugdatelier en een vormingsgroep in samenwerking met het Nuenens Centrum Jonge Mensen De Boerderij. Ook creatieve cursussen voor volwassenen en vanaf eind 1972 een peuterspeelzaal met als leidsters Hennie van de Hurk en Els van Keulen. De peuterspeelzaal is in 1978 naar een houten gebouw achter het gemeenschapshuis den Heuvel verhuisd en daar is de peuterspeelzaal Peuterhof in de nieuwbouw nog steeds gevestigd.

De heer Bert Sanders die vele jaren actief is geweest voor Den Evert zowel als vicevoorzitter en als voorzitter en door zijn enthousiasme zo velen actief heeft gemaakt en er zelf ook zeer bezielend mee bezig is geweest, is door het toenmalige bestuur tot erevoorzitter benoemd. Nog even terug in de tijd: in 1974 werd het gezellige centrum in eigen beheer uitgebreid met een vleugel van 5 x 7 meter.

Het centrum deed ook dienst als filmzaal met kaskrakers uit die tijd zoals Turks Fruit. Elke getoonde film werd vooraf door de burgemeester goedgekeurd. Overige activiteiten waren: het gebruik als expositieruimte en als eetcafé tijdens de ronde van Gerwen. Kortom, een echt multifunctioneel sociaal-cultureel centrum voor Gerwen. Met name de jongeren ontplooiden allerlei activiteiten van droppings tot sportontmoetingen en ook de Nuenense zanger Gerard van Maasakkers trad diverse malen op in Den Evert.

Maar in de tachtiger jaren verdwenen steeds meer activiteiten naar elders in Gerwen of naar Nuenen en na een brand in 1985 is Den Evert nooit meer opgebouwd en is het weer een weiland geworden waar vroeger de schapen van Evert de Vries graasden.

Dit artikel is geschreven door Jos Thielemans en eerder verschenen in het boek “Bij ons in het dorp; Gerwen in woord en beeld in de 20e eeuw” (2005).

Den Evert, het jeugdcentrum voor Gerwen, met de uitbreiding achter aangebouwd, aan het Laar op het oude weiland van Evert de Vries