Dorsmachine De Rooij terug in Nuenen

Een dorsmachine geproduceerd door landbouwmachinefabriek De Rooij is terug in Nuenen. Dankzij speurwerk van ons lid Kees Rovers kon de machine op 5 januari jl. vanuit Weurt (bij Nijmegen) naar Nuenen worden getransporteerd.

Bron videos Omroep Brabant en Museum De Peelstreek Ysselsteyn

Toon de Rooij en zijn achterneef Antonie de Rooij zijn als nazaten van de familie De Rooij aanwezig als de dorskast in Nuenen arriveert. De opa van Toon was smid en had zijn smederij aan de kop van het Park, hoek Boordseweg. Die locatie heet nu officieel De Smidse. Ondermeer de Jumbo en de HEMA zijn er nu gevestigd. Janus de Rooij was de grondlegger van de latere landbouwmachinefabriek De Rooij en garage De Rooij.
Kees Rovers met rechts Antonie de Rooij en Toon de Rooij

Oldtimer tractor-verzamelaar Leo van de Sande werkte vroeger bij De Rooij. Hij zegt in het ED: “Deze dorskast was toen modern, maar er kwam nog steeds handwerk bij kijken. De aren werden met de hand ingevoerd en leeggeslagen. Het stro werd losgelaten en kwam op de schudder terecht, waar het werd uitgeschud. Het werd handmatig opgebonden en veel gebruikt voor daken. De aren werden afgezeefd en het kaf weggeblazen. Zo werd het kaf van het koren gescheiden.”

De dorsmachine arriveert in Nuenen

De dorsmachine dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Toch bestaat er een nog ouder exemplaar. Heemkundekring De Drijehornick kreeg een reactie van Lei Potten van het museum De Peelstreek in Ysselsteyn: “Ik zie op regionieuws en op het journaal foto’s en een verhaal voorbijkomen van een De Rooij vlakdorser uit Nuenen. Proficiat dat jullie er een gevonden hebben. Het is echter niet de enige van dat soort in Nederland. Wij hebben ook een dergelijk exemplaar in ons museum staan. De vraag is alleen is hij ouder of jonger, want bij ons staat er ‘weduwe De Rooij’ op. Het is een dorskast met aangebouwde reiniger compleet met elektromotor.”

Waarschijnlijk is het exemplaar in Ysselsteyn ouder, want er staat namelijk precies op: “Fa Wed. DE ROOIJ en Zn v.h. Gebr. VAN DIJK – NUENEN – “.

De voormalige smederij en landbouwmachinefabriek van de gebroeders Hannes en Willem van Dijk, is vanwege het gebrek aan opvolgers in 1925 verkocht aan de firma De Rooij.

 

Roland van Pareren