I. De mens Godfried Schijven
door Ruud Bovens
In de categorie BIJZONDERE MENSEN op de website van Erfgoedvereniging De Drijehornick hoort uiteraard ook de naam van Godfried Schijven voor te komen. Immers in de afgelopen zestig jaar, heeft Godfried zich meer dan verdienstelijk gemaakt op zowel politiek als ook maatschappelijk gebied in de gemeente Nuenen c.a. . In 2021 heb ik Godfried geïnterviewd voor een artikel in het jubileumnummer van ons magazine DRIJEHORNICKELS ter ere van ons 50-jarig jubileum en heb toen al een behoorlijke goede indruk gekregen van de politieke en maatschappelijke activiteiten van Godfried Schijven in de gemeente Nuenen-Gerwen-Nederwetten. Ik heb hem toen geïnterviewd vanwege zijn jarenlange functioneren als wethouder voor Welzijn, Onderwijs, Sport, Cultuur, Jeugdbeleid, Ouderenbeleid, Volkshuisvesting en Sociale Zaken met name ten tijde van de oprichting van de Heemkundekring De Drijehornick in december 1971.
Zie hiervoor ons magazine jaargang 31, editie december 2021 Hier de link naar dat artikel (de pagina’s 19 en 20), klik op website
Omdat ik nog weinig weet van zijn persoonlijke leven met echtgenote Tonny heb ik nu een vervolg-interview gehad. Als basisgegevens over het leven van Godfried mag ik de gegevens die op zijn website staan, gebruiken of overnemen. Dat laatste doe ik dan ook omdat zijn leven op die website al heel behoorlijk duidelijk en gestructureerd is beschreven.
Privépersoon
Maar eerst mijn aanvullingen met betrekking tot de privépersoon Godfried Schijven. Omdat het privéleven voor een groot deel te maken heeft met de partner, vraag ik ook echtgenote Tonny bij het interview aanwezig te zijn. Onder het genot van een kop thee met een koek vraag ik Godfried en Tonny hoe ze elkaar hebben leren kennen. Daarvoor, zeggen ze, moeten we het over Boekel hebben. Ze hebben elkaar namelijk daar leren kennen. De moeder van Godfried is bevriend met een tante van Tonny, die in Nuenen woont. Op een keer brengt Godfried zijn moeder en haar vriendin (de tante van Tonny) naar een familiefeest in St. Hubert. Daar zien Godfried en Tonny elkaar voor het eerst, maar van de kant van Godfried is dan nog geen sprake van enige toenadering tot Tonny, want Godfried heeft dan al verkering met een meisje uit Nuenen. Als na een half jaar de verkering in Nuenen is uitgeraakt, ja dan pas herinnert Godfried zich het leuke meisje uit Boekel dat hij op het familiefeestje in St. Hubert heeft gezien. Al die tijd denkt Tonny regelmatig aan die leuke en knappe jongen uit Nuenen. Na enige tijd boeken de moeders van Godfried en Tonny met hun kinderen een uitvoering van de musical Porgy en Bess in Eindhoven. Die moeders toch…. En ja, daar wordt het vlammetje ontstoken Het is in 1960, Tonny is dan 18 en
Godfried is dan 28 jaar.
Na 4,5 half jaar verkering trouwen Tonny en Godfried op 3 mei 1965 in Boekel en gaan in Nuenen wonen in de Telefoonstraat (nu Mgr. Cuytenlaan). Hun drie kinderen (allen zonen) zijn weliswaar in het ziekenhuis in Geldrop geboren maar ze hebben hun jeugd in de Telefoonstraat doorgebracht. De oudste zoon is Camille, de middelste Aschwin en de jongste Vincent. In 1976 laten ze een huis bouwen aan de Dalkruiddreef en blijven daar 22 jaren wonen. Nadat de zonen het ouderlijke huis verlaten, wordt er nieuwe woonruimte gezocht. Het volgende adres wordt De Zandschel waar ze vanaf 1998 vijf jaar hebben gewoond. En nu wonen ze alweer 21 jaar in de Tongerhof.
Foto rechts: v.l.n.r. Aschwin, Vincent en Camille bij het 40-jarige huwelijk van Godfried en Tonny
Naast zijn intensieve werk ziet Godfried ook nog kans om tijd voor hobby’s te maken. Overigens Tonny staat volledig achter de functies en taken die Godfried uitoefent, want zonder haar steun en support zou het waarschijnlijk heel anders zijn gelopen. Godfried houdt erg veel van reizen, fietsen en lezen. De eerste twee hobby’s kunnen vanwege de slechtere mobiliteit van Godfried niet meer worden beoefend. Maar zijn ogen zijn nog goed, dus het lezen gaat nog heel goed. Maar uiteraard behoren jeugdwerk en politiek ook tot zijn hobby’s. Samen met Tonny heeft hij heel wat landen bezocht tijdens privévakanties. Zoals China, England, Frankrijk, Maleisië, Oostenrijk, Zuid-Afrika en Zwitserland. Speldjes en logo’s van de bezochte landen, steden en verenigingen heeft een buurman ingelijst tot een mooie verzameling van heel veel belevenissen, een soort levensbeschrijving in de vorm van speldjes (zie twee foto’s hierna). Van jongs af aan heeft Godfried veel voor jeugdwerk met name arbeidersjeugd gedaan en is daardoor in de politiek terecht gekomen. Maar zeer zeker moeten de kleinkinderen niet worden vergeten in zijn categorie hobby’s.
De voorouders van Godfried zijn afkomstig uit Midden-Limburg, en wel uit Helden, Heythuysen, Roermond en Maasniel. Honderden jaren geleden vestigt zich een tak van de familie in Mechelen (in het latere België) en na de Napoleontische tijd in Brussel. Enkelen hebben aldaar Belgische koninklijke onderscheidingen gekregen. Overigens komen zijn voorouders In Zuid-Limburg voor onder de naam Scheijven. Grootvader Martinus Schijven, geboren in 1879 in Meijel, begint in 1926 in Sterksel een boerenbedrijf. Als dit bedrijf na zeven jaar niet rendabel is, verhuist het gezin in 1933 naar de Opwettenseweg in Nuenen. Kleinkinderen De zonen van Tonny en Godfried hebben alle drie twee kinderen. Camille (1967) en Aschwin (1969) wonen met hun gezin in Den Haag, terwijl Vincent (1973) kort bij huis is gebleven (Nuenen c.a.).
Als heel bijzonder heeft Godfried de bezoeken aan de Daila Lama (op het communistisch jeugdfestival in Wenen, zie de folder hierna), audiëntie bij paus Pius XII met 300 jongeren, en de watersnoodramp in Zeeland in 1953 ervaren. Deze gebeurtenissen hebben een onuitwisbare indruk op hem gemaakt.
II. Levensloop
Wie binnen de Nuenense gemeentegrenzen ‘Godfried’ zegt, zegt uiteraard Godfried Schijven.
1932
Op 18 augustus 1932 (klokslag 05.00 uur) ziet Godfried – ten huize van de familie Van Lieshout-von Reth – het levenslicht aan de Binnenwiertstraat numero 7 te Eindhoven. Al snel verkast kleine Godfried naar ‘Moederheil’, een huis in Ginneken voor kinderen van ongehuwde moeders (zie foto rechts).
Foto rechts, bron: Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, nr. 112004
Op de kostschool in het schilderachtige Blerick, doorloopt Godfried de lagere school. 1944 Terwijl de Tweede Wereldoorlog het einde nadert, woont Godfried bij zijn moeder en grootouders aan de (toenmalige) Eindhovenseweg D140a. In Dwersklippelsgat gaat Godfried een jaar naar de lagere school. Genoemd schooljaar werd zeer regelmatig onderbroken omdat het schoolgebouw (de bekende Aloysiusschool aan de Kerkstraat) onderdak bood aan Engelse, Schotse en Canadese soldaten die Nuenen, Gerwen en Nederwetten uit de klauwen van ‘onze’ oosterburen hadden gered.
1945
Godfried ondergaat een 4-jarige vakopleiding ‘metaalbewerking’ aan de Philips Bedrijfsschool te Eindhoven.
1949
Aansluitend op zijn studie in de Lichtstad, bekleedt Godfried de functie van kwaliteitscontroleur in opleiding bij de N.V. Philips.
1951
24 maanden lang is Godfried – tijdens zijn militaire dienstplichtperiode bij de Koninklijke Landmacht, afdeling Genietroepen – gelegerd in onder meer Dordrecht, Roosendaal, Soesterberg, Gorkum en Keizersveer (Raamdonksveer).
1952-1953
In februari 1953 (als gevolg van de Watersnoodramp) is Godfried actief betrokken bij het redden van mensen, vee en goederen in de provincie Zeeland.
1953
De Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ) – met als standplaats Eindhoven (+ randgemeenten van de Lichtstad) en dorpen in De Kempen en De Peel – profiteert van Godfrieds leidinggevende kwaliteiten. Godfried fungeert als betaald jeugdleider. Later zwaait Godfried (toen vanuit Tilburg) de voorzittershamer van de KAJ, afdeling Bisdom Den Bosch.
1961-1976
Als Rijksambtenaar is Godfried werkzaam op de Technische Hogeschool te Eindhoven (later beter bekend als Technische Universiteit Eindhoven). Later vervult hij tevens de functies van rechercheur voor het opsporen van technische apparatuur en Hoofd van de financiële administratie bij de afdeling Elektrotechniek.
1976-1981
Hoofd personeelszaken bij de Firma Sportstar te Nuenen (128 personeelsleden, verspreidt over elf sportcomplexen in Aalsmeer, Arnhem, Bergen op Zoom, Deurne, Dordrecht, Etten Leur, Kerkrade, Leek, Lelystad, Roermond en Waalwijk).
1962
Eindelijk krijgt Godfried de politieke geest. Met 30 lentes in de achterzak, treedt Godfried – namens de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB) toe tot de gemeenteraad van Nuenen c.a. . Later zou de getogen Nuenenaar uiteraard namens W70 Nuenen c.a. furore maken in de politieke arena.
1966
Godfried wordt voor de eerste maal in zijn politieke carrière beëdigd tot wethouder van de gemeente Nuenen c.a. . Godfried krijgt de uitpuilende maar uitdagende portefeuille Welzijn, Onderwijs, Sport, Cultuur, Jeugdbeleid, Ouderenbeleid, Volkshuisvesting en Sociale Zaken toebedeeld. Godfried is tevens 1e locoburgemeester.
1974-1979
Fractievoorzitter van W70 Nuenen c.a. .
Voor de tweede maal, bekleedt Godfried – wederom tevens als 1e locoburgemeester – de functie van wethouder. Ditmaal met als werkterrein Welzijn, Onderwijs, Openbare Werken en Sociale Zaken.
1986-1998
Gemeenteraadslid te Nuenen c.a. namens W70 Nuenen c.a. .
Zie foto rechts: Godfried in juli 1985 op zijn kamer in het oude gedeelte van het gemeentehuis (rechts van de voordeur),….en Sint NIcolaas al op bezoek?
1962
Gemeenteraadslid voor de toenmalige Katholieke Arbeiders Beweging (KAB), afdeling Nuenen c.a. en in 1970 omgevormd tot W70. Daarmee is Godfried de oprichter van W70. 1966
Wethouder (samen met Arnold Poot) met in portefeuille: Sociale Zaken, Onderwijs, Sport, Subsidies, Jeugd- en Ouderenwerk, Cultuur, Volkshuisvesting. Schijven en Poot waren de eerste Nuenense wethouders met een eigen portefeuille en spreekuur en tevens de eerste beleidsmakers die hun portefeuille zélf verdedigden in de gemeenteraad (voorheen deed dat alleen de burgervader).
1974
Gemeenteraadslid voor W70 Nuenen c.a. (opvolger van de KAB-fractie).
1980
Wethouder (samen met de heren Bisschops en De Gruiter) met in portefeuille: Sociale Zaken, Onderwijs, Openbare Werken en Volkshuisvesting.
1986
Gemeenteraadslid voor W70 Nuenen c.a. .
2000
Afscheid als gemeenteraadslid.
Opmerkelijk
Op 7 juni 1985 was Godfried 12½ jaar wethouder. Hij was toen (en is overigens nog steeds) de langst zittende wethouder in de bestuurlijke geschiedenis van Nuenen c.a. . Op 4 september 1987 zat Godfried 25 jaar op het pluche van de gemeenteraad. Godfried was toentertijd al het langst zittende gemeenteraadslid in de bestuurlijke geschiedenis van Nuenen c.a. en is dat nu – met ruim 36 jaar – nog steeds.
Gedurende de perioden dat Godfrieds wethouder was, was hij deelnemer van het portefeuilleoverleg van de regiogemeenten. Namens de gemeente Nuenen c.a., is Godfried jarenlang lid geweest van de Agglomeratieraad Eindhoven.
Overige functies
(meestal voortvloeiend uit het wethouderschap)
1966-1974
Lid van het wethoudersoverleg Meijerij-Peeland in Veghel.
1966-1974
Lid van het Dagelijks Bestuur van de GGD Geldrop, Nuenen c.a., Heeze, Maarheeze, Budel en Leende.
1980-1986
Voorzitter van de WWV-commissie (werkloosheidswet) namens de gemeenten Nuenen, Geldrop en Heeze. 1980-1986 Lid en voorzitter van het Woonwagenschap Zuidoost Brabant te Aalst-Waalre. 10 jaar lid en voorzitter van de Sociaal Pedagogische Dienst Eindhoven-Kempenland (Eindhoven). Godfried was de eerste voorzitter van Woningbouwvereniging Helpt Elkander (in zijn huidige democratische organisatiestructuur) te Nuenen na – samen met Jaak Aarts (toenmalig voorzitter van W70 Nuenen c.a.) actie te hebben gevoerd om het toenmalige bestuur omver te kegelen. Voorzitter van het Gecoördineerd Open Bejaardenwerk Geldrop-Nuenen c.a..
W70 Nuenen c.a.
36 jaar gemeenteraadslid voor W70 Nuenen c.a. . Naast fractielid, is Godfried tevens – gedurende wisselende periodes – fractievoorzitter van de partij geweest. In de jaren dat Godfried géén zitting had in de Nuenense gemeenteraad, was hij bestuurslid van de partij en trad hij – indien nodig – op als waarnemend voorzitter tijdens de maandelijkse ledenvergaderingen. Godfried had (onder meer als voorzitter) zitting in de W70-werkgroep Welzijn, Onderwijs, Sport et cetera. Uiteraard is en was Godfried één van de vaste bezoekers van de maandelijkse ledenvergaderingen van W70 Nuenen er. en bezocht en bezoekt hij tevens trouw de uitgebreide fractievergaderingen. Godfried is al jarenlang bezorger van uitnodigingen (en overige communicatie) voor de leden van W70 Nuenen c.a. . Gedurende ruim vijf jaar was Godfried actief als mentor voor de jongeren van JW70, de jongerenafdeling van W70 Nuenen c.a. . Als kleine dankbetuiging voor het grote werk dat Godfried voor W70 heeft verzet, wordt hem een boom aangeboden. Voor de eerste maal geplant achter de vijver bij het gemeentehuis, en voor de tweede maal geplant nabij de Akkers. Dit omdat de eerste boom uit baldadigheid is omgezaagd. Dit is het enige gemeenteraadslid waarvoor twee bomen zijn gepland. Beide bomen leven nog.
Bestuurslid W70 Nuenen c.a. Bestuurslid KBO afdeling Nuenen gedurende tien jaar. Lid (en tevens 10 jaar voorzitter) van de KBO-werkgroep Welzijn Voorzitter van de cliëntenraad van verpleeg- en verzorgingshuis De Akkers. Secretaris (en medeoprichter) van de Stichting Vrienden van De Akkers.
Wie Godfried een beetje kent – en dat zijn er velen onder ons – weet dat hij al jarenlang letterlijk gebukt gaat onder vervelende rugklachten. Vervelend wellicht maar allesbehalve opmerkelijk gezien zijn vele onderscheidingen die hem in de afgelopen decennia zijn opgespeld.
– Ridder in de Orde van Oranje Nassau (08/04/1988)
– Gouden erepenning van de gemeente Nuenen c.a. (14/12/1984)
– Wit Voetje 1980 (eerste Nuenenaar) –
– Lid van Verdienste W70 Nuenen c.a.
– Erelid W70 Nuenen c.a.
– Zilveren speld KBO (23/03/2006)
Naast politiek, is ook de ‘zorg voor Nuenense ouderen’ een grote passie van Godfried. Al vele jaren zet hij zich dan ook in voor de bewoners van zorgcentrum ‘De Akkers’. Naast voorzitter van de cliëntenraad, is Godfried ook op bestuurlijk gebied actief binnen de Stichting Vrienden van De Akkers (secretaris).
Cliëntenraad
De Cliëntenraad overlegt met de leiding van De Akkers en voert derhalve dus ook invloed uit op het uit te voeren beleid. Daarnaast behartigt de raad de belangen van de afnemers van diensten (verpleegafdeling, afdeling verzorging en thuiswonende klanten).
Samenstelling per oktober 2008
Godfried Schijven, voorzitter Toos van Dartel, secretaris Joep Thijssen, secretariaat Thea Alting Rob van de Berk Wil van de Burght Piet Coolen Wil van Kan Arthur von Kriegenbergh Frans van Maasakkers
Stichting Vrienden van de Akkers
Godfried Schijven, secretaris, en medeoprichter met Wil Vermeulen.
In november 2006, vierde een bijzonder tienkoppig gezelschap een heus jubileum; 40 jaar ‘Club van 10’ alias ‘KAJ-Club’. De mannen uit het gezelschap, waren een aantal jaren collegae van elkaar binnen de KAJ (Kajottersbeweging) van het Bisdom Den Bosch. Hun diverse werkgebieden waren Eindhoven en omgeving en Tilburg en omgeving (waaronder de Diocesane in Tilburg aan het St. Annapleintje). In 1966 kwam de ‘Club van 10’ voor het eerst bijeen in de Jan Luijkenstraat in Eindhoven. Gastheer en -vrouw waren toentertijd Jo en Rikie de Rooij. Nadien ontmoetten de oud Kajottersleiders – en hun partners – elkaar circa eens in de twee maanden. Of dat nu in Uden, Veghel, Sint-Oedenrode, Breugel, Nuenen, Geldrop, Schijndel of Eindhoven was; men hechtte er waarde aan elkaar regelmatig te ontmoeten. Club van 10 Leden waren: Ad van de Hurk / Wil van de Hurk-Evers / Jan Lathouwers / Doortje Lathouwers-van Dinten / Jo de Rooij / Rikie de Rooij-Geurds / Godfried Schijven / Tonny Schijven-van den Heuvel / Jan van de Vossenberg / Roos van de Vossenberg-Meesters Behalve het delen van elkanders lief en leed, werden er huwelijken bijgewoond en diverse jubilea gevierd. Ook zag men elkaars kinderen opgroeien, werd er geroddeld en lichtzinnig gekeuveld over elkaars lichamelijke ongemakken. Uiteraard mochten ook verregaande discussies – onder het genot van een goed glas – niet ontbreken binnen de veredelde commune. Pauskeuzes, de uitslagen van landelijke verkiezingen, honger en armoede op de aarde, de koers van de Katholieke Kerk in Nederland en de wereld… alles passeerde de revue!
Zo ook nemen ze deel aan een project in Noord-Brabant waarbij jonge arbeiders geld bijeenbrengen voor Pakistan. Godfried is bij dit project hoofdleider. Een bijeenkomst in het Casino in Den Bosch waar de ambassadeur van Pakistan een geldbedrag in ontvangst neemt van Mgr. Bekkers.
VII Actief tot op hoge leeftijd
Hieronder volgen enkele activiteiten die niet op de website van hem zijn vermeld, maar toch zeer de moeite waard zijn.
- actief betrokken (samen met Harrie Terwisse en Louis Bressers) bij de benoeming van Jhr. Mr. C.Th.J. van Rijckevorsel, die burgemeester was van Nuenen c.a. gedurende de oorlogsjaren, tot ereburger van de gemeente Nuenen c.a. in december 2017.
- Actief betrokken (samen met Harrie Terwisse en Louis Bressers) bij de benoeming van Ton de Brouwer, de Van Gogh-kenner van Nuenen bij uitstek op 22 maart 2023 tot ereburger van de gemeente Nuenen c.a. .
- Betrokken bij de selectie van en de benoeming tot wethouder van de gemeente Nuenen c.a. van Patrick Kok (uit Geertruidenberg) op 15 juni 2023. E.e.a. was mogelijk omdat Godfried op verzoek van W-70 zitting nam in de selectiecommissie.
- Eerherstel van de ‘verdwenen’ glas-in-lood ramen uit het gemeentehuis
- Afscheid van burgemeester Maarten Houben, na 12 jaar burgemeester te zijn geweest van de gemeente Nuenen c.a. Godfried noemt dit afscheid: “schandalig, grof en onmenselijk, doordat enkele momenten voor de beslissende Raadsvergadering een herbenoeming niet haalbaar bleek. Een handelswijze die een gemeenteraad onwaardig is. Godfried werd gevraagd iets te schrijven in een boekwerk dat bij het afscheid van Maarten Houben zou worden aangeboden namens de bevolking. Op bijgaande foto is de bijdrage van Godfried te lezen.