Johanna van Heeswijk – Daems

Oorlogsverhaal van familie Van Heeswijk

 

Jan van Heeswijk en zijn vrouw Jo van Heeswijk – Daems woonden in het begin van de jaren 40 met hun zes kinderen (Riek, Jan, Harrie, Jozien, Piet en Willie) in een dienstwoning op het terrein van het Binnenziekenhuis in Eindhoven, waar vader Jan portier was. Zij zijn daar gevlucht vanwege het bombardement op Eindhoven, waarbij de Jan van Lieshoutstraat nabij het Binnenziekenhuis zwaar getroffen was. De familie Van Heeswijk is toen op het Langlaar in Gerwen gaan wonen.

 

Op 21 september 1944 werd er zwaar gevochten tussen de Duitsers en de Engelsen in Gerwen. Op het moment van de gevechten was de verwarring groot en zocht iedereen een veilig heenkomen. Drie gezinnen (De Louw, Van Heeswijk en Van de Water) op het Langlaar in Gerwen vluchtten in twee L-vormige schuilkelders in de tuin van de familie De Louw. Tini van de Water lag nog in zijn wiegje te slapen tijdens het bombardement in vuurgevecht.

 

Jozien van Heeswijk, toen 17 jaar oud, wist dat baby Tini nog in het huis van zijn ouders lag te slapen. Zij is daarop door de vuurlinie heen naar de boerderij van Van de Water gerend die toen al in brand stond. Zij heeft de baby uit zijn wiegje gehaald en is met hem door het vuurgeweld naar een duiker in de ‘Loop’ gerend waar water in stond. Zij heeft, met de baby tegen zich aangeklemd, in de sloot gelegen, onder beschutting van een betonnen duiker. Zonder te weten wat er met de anderen was gebeurd, heeft zij daar zonder eten de nacht doorgebracht en toen het rustig werd, is ze met Tini richting het ziekenhuis in het Klooster in Nuenen gelopen. Onderweg is ze opgevangen door Duco Hardenbroek van de Kleine Lindt en zijn moeder barones Hardenbroek van de Kleine Lindt, die van het Rode Kruis was.

Jo van Heeswijk – Daems, is samen met Anna de Louw in de schuilkelder omgekomen. Volgens mijn vader Piet  van Heeswijk was dit door een mortierinslag gekomen, afgevuurd door de Engelsen die in de Beekstraat in Nuenen stonden. Vader Jan van Heeswijk is door deze inslag zwaar gewond geraakt en is naar het ziekenhuis in Nuenen vervoerd, samen met de andere gewonden. Door de granaatinslag was er zand in het gezicht en de ogen van jan van Heeswijk gekomen wat hem tijdelijk heeft blind gemaakt. Na drie weken mocht hij het ziekenhuis verlaten.

De uitvaart van Anna de Louw en Jo van Heeswijk was tegelijk op 25 september in de kerk in Gerwen. Daarna zijn ze begraven op het kerkhof in Gerwen. Doordat beide mannen gewond in het ziekenhuis lagen, konden zij niet bij de uitvaart van hun echtgenoten aanwezig zijn.

 

Opgeschreven door Hannie van Grinsven – van Heeswijk (kleindochter van Jan en Jo van Heeswijk – Daems, en dochter van Piet van Heeswijk) alsmede door Joke Smeulders en Ellie Kessels – Smeulders, twee dochters van  Jozien Smeulders – van Heeswijk.  

Foto links: het gezin Van Heeswijk – Daems in 1936 in Eindhoven

Vlnr.: Harrie, Jan, Riek, Piet, Jo(hanna) (zwanger van haar jongste kind Willie) en Jozien.