6 Dwèrsighèijd

 

Prins BimBam heeft een boel wijzerplaatjes van horloges op de zijn prinselijk pak zitten. Ze hebben geen van alle dezelfde tijd. Niet handig voor hem, want dan weet hij niet echt hoe laat of het is. De relatie met Bim Bam is ver te zoeken want een horloge bimbamt niet. Het lijkt op moedwillige dwèrsighèijd.

Adjudant Klokje heeft een bel bij zich, een schoolbel nog wel. Het zal wel te maken hebben met zijn naam. Maar een bel en een klokje zijn niet dezelfde zaken. Een klokje klingegelingelingt en een bel schelt. Dus zou de adjudant schelletje moeten heten. Ook hier proef ik opzettelijke dwèrsighèijd.

Minder zichtbaar, maar hierom niet minder belangrijk, is er nog een derde dwèrsighèijd in het Prinsdom van 2011. Deze derde dwèrsighèijd is de vrouw van Prins Bim Bam, Franka. Zij is duidelijk betrokken bij het totale “prinselijke klokkenspel”. Zij draagt namelijk kleding in exact dezelfde stijl als Prins en Adjudant. Zij zou daarom zomaar Prinses kunnen zijn en tot het prinselijke hof kunnen behoren. “Ik moet voor mijn drie kindjes zorgen”, zegt ze letterlijk. “En dus kan ik geen Prinses zijn”. Uit deze woorden spreekt een even duidelijke als begrijpelijke wens gekroond te worden tot Prinses. Op Schònvrowkesôvund zou dit een uitmuntende gelegenheid zijn. Ik zou haar dan Prinses Tringelingeling (naar een liedje van de Gebroeders Ko) noemen. En om er nog wat dwèrsighèijd aan toe te voegen krijgt zij dan duidelijk zichtbaar een flink mannenhorloge aan een keten om haar hals. Dit als symbool van haar tijd-elijke waardigheid.

Wat zou het geweldig zijn als er bij enig carnavalsvierder, m/v, een uitdagend belletje gaat rinkelen om al deze dwèrsighèijd carnavalesk uit te buiten!

 

Ykcul