11 Zùrg dègg’r bèij bént!

 

Je loopt naar de bushalte, maar de bus rijdt net voor je neus weg. Instappen is dus niet meer mogelijk. Van de dienst die de bus levert, mensen vervoeren, kun je nu geen gebruik meer maken. Je hebt het juiste moment gemist.  Later komt er nog wel een bus, maar nu is de dienst niet beschikbaar.

Carnaval is als de bus. Aanstaand weekend zijn er weer vele mogelijkheden om in het carnaval te stappen, maar dinsdagavond 12 uur is het (in)stappen voorbij. Dan is het over en uit. En je moet bijna een jaar wachten op een volgende mogelijkheid. 

Carpe diem zeggen sommige dan. Ik hèèw nie zó van dè vrimd gedoe. Ik verstoj ’t nie. Lot ik ‘t mèr gewoon óp z’n Nuejnes zegge: ”Zùrg dègg’r bèij bént!” Zuujk dieje favoriete activiteit uijt wor ge oew èijge ’t beste bèij vuult én go dôr hinne. ‘r Is keus zat.

Ge kant beginne óp vrèijdig mi Schònvrowkesôvund of konkoers ludiek, navvenant oew èijge kunne.  Sòtteres de slutteluitreijking en de carnavalsmis. Sóndes nuttuurlijk d’n óptocht en vur ’t uurst di jôr ’t haa-meezinge. Zoo kande, zu wa in inne kêr, durgòn tót d’n dinsdiggenôvund: de klippelverbranding.  Óns jóng spul kan sôvus terèècht in de tienertent. En dan hé’k ’t nog nie gehad óvver al die ânder dinger die nie zu ópvalle mèr worvan ‘t wùl hil goewd is dèsze d’r zén. Ik denk dan vural èn al die activiteiten vur de keijnder van de basisschool.

’r Is vur ieder wa wuls. Ge kékt mèr is goewd in de carnavalskrant. Dur kénde ’t allemol in veijne.

Een ding is zeeker: ”Zùrg dègg’r bèij bént!!” ’t Is vurbèij vur dègg’r èrrig in hét.

Alaaf.

 

Ykcul

 

PS

Met deze ”Zùrg dégg’r bèij bént!” stop ik als kolommetjesschrijver Ykcul. Elf jaar, een elfium dus, heb ik dit nu gedaan. Ik vind het een mooi moment om te stoppen.

Gegroet allen en gèèr tót wirresis.