Ledenexcursie naar Kerkrade (Stichting door de eeuwen heen en Rolduc)

Voor de ledenexcursie hebben zich 23 leden ingeschreven. Op woensdag 11 oktober jl. is het dan zover dat we met een achttal auto’s richting Kerkrade gaan. Verzamelplaats is het Heemhuis waar medereizigers vernemen met wie ze kunnen meerijden. Tussen 8:45 en 9 uur kan iedereen op eigen gelegenheid vertrekken.

Het eerste bezoekadres die dag is Heemkunde Eygelshoven of wel Stichting Eygelshoven door de stichting heen, gelegen aan de Putstraat in Eygelshoven (gem. Kerkrade). De heemkunde is er gevestigd in de Laethof. We worden zo rond half elf welkom geheten door Joep Prévo, de voorzitter van de Heemkunde en de Stichting, en zijn medewerker John Coervers die ons alles over de mijnen Julia en Laura zal vertellen.

Aandachtig gehoor tijdens de inleiding van John Coervers
John Coervers als mijnwerker
lagen ondergronds
John Coervers tijdens zijn inleiding
Dames van Stichting Eygelshoven presenteren Limburgse vlaai bij de koffie en laten zien wat er nog over is
Even bijpraten na de inleiding en video over het mijngebeuren
Ne de interessante lezing van John Coervers werd ons gezelschap in twee groepen verdeeld voor een rondleiding door het gebouw De Laethof en een bezichtiging aan het mijnmuseum.
Oefening voor mijnwerkers in wording
En dit waren de producten van het zware werk
Bovengrondse kleerhaken voor de ondergrondse mijnwerkers
En op bezoekers moet natuurlijk ook worden uitgeprobeerd hoe de “Koelstamp” wordt ervaren. Een gebruik indien een nieuweling voor het eerst ondergronds ging werken (grote schop tegen achterwerk waar met hamer op werd geslagen); na dit gebruik hoorde je er bijDe schop heet Panschup.
Akte van De Laethof
Na uitleg in het mijnmuseum en de rondleiding door De Laethof is het tijd voor de lunch. Maar eerst presenteert Joep zijn gasten een borrel (Koempelschluck)
Tijd voor een kop soep met een broodje
Broodjes worden gepresenteerd
Na de lunch wordt afscheid genomen van Joep Prévo en zijn medewerkers na een zeer geslaagde ochtend en voormiddag
Mooi uithangbord bij de uitgang
Na veel vragen over het mijnbouwgebeuren en een heerlijke lunch nemen we afscheid en bedanken Joep en zijn medewerkers van Heemkunde Eygelshoven voor deze gastvrije ontvangst.

We vertrekken naar Rolduc dat enkele kilometers hiervandaan ligt.

Rolduc

Zo tegen 14:00 uur gaat de reis naar Rolduc, enkele kilometers verderop. Op de grote parkeerplaats is nog genoeg ruimte voor onze auto’s. Om kwart voor drie uur worden we opgehaald door onze gids voor de historische rondleiding. Tot die tijd vragen we medeorganisator van deze ledenexcursie, Harrie van Gastel, om wat over de historie van Rolduc te vertellen. Harrie voelt zich als een vis in het water hier op Rolduc omdat hij vroeger hier intern was als student en tot voor enkele maanden secretaris van Rolduc is geweest.

De zon schijnt nog steeds volop. Daarom houden we even stil bij een monument op het voorplein  waar we een groepsfoto nemen.

Om kwart voor drie worden we opgevangen door onze toegewezen gids Léon  Hij vertelt in de videozaal (zie fot links) vol enthousiasme over de historie en bijzonderheden van elke ruimte waar hij ons naar toe zal leiden. Bijzondere ruimten zijn uiteraard de kerk, de bibliotheek  de bisschopskamer, de crypte en nog vele andere plekken

En dit zijn ook producten van het voormalige klooster.

Gezellig in de bisschopskamer (foto links) met het bekende drieluik op de achtergrond.

De volgende foto’s geven een kijkje in de bibliotheek.

Na de foto’s van de bibliotheek volgen die van de kerk en de crypte.

Afscheid

Om half vijf hebben we het idee dat we het hele complex wel hebben gezien, maar …. dat is maar schijn. Er zijn nog veel meer gebouwen, maar die zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Na een zeer geslaagde excursie sluiten we af met een kop koffie in het restaurant van Rolduc dat door een Belgische cateringbedrijf wordt gerund.