In memoriam Tjeu Hermans

Tjeu,

Jarenlang bestuurslid (secretaris) van heemkundekring De Drijehornick. Maar Tjeu was vooral actief als redacteur van de Drijehornickels vanaf jaargang 1 nummer 1 in september 1992. ‘Een tijdschrift waarin artikelen en boekbesprekingen worden gepubliceerd over de geschiedenis, archeologie, cultuur, kortom de heemkunde van Nuenen, Gerwen en Nederwetten’, zo stond het in die eerste uitgave.

Tjeu was een man van gedegen historisch onderzoek. Niet vlug een paar zinnen op papier. Nee, diepgravend onderzoek en raadpleging van diverse bronnen. Talrijk zijn z’n artikelen in de Drijehornickels: Van ‘De H. Clemensparochie als historische bron’, via ‘de cijnsboeken van de voormalige priorij van Hooidonk’ tot ‘Pastoor Aldenhuijsen contra het dansen’. Wie op de website ‘Tjeu Hermans’ als auteur of mede-auteur van artikelen ingeeft, komt maar liefst 87 artikelen met de naam Tjeu Hermans tegen!

Ik herinner me nog goed de tumultueuze – of moet ik zeggen gepassioneerde- redactievergaderingen: Nico Nagtegaal had een feit in zijn artikel vermeld zonder bronvermelding. Tjeu tegen Nico: “hoe kom je erbij dat te publiceren, waar haal je de gegevens vandaan? Ik zie geen bronvermelding. Hoe weet je dat zo zeker?” “Omdat ik dat weet”, zei Nico droogjes. Nou, daar nam Tjeu geen genoegen mee. “Aan feiten heb ik niks, bronnen moet ik hebben”. Of er inderdaad uiteindelijk onder het bewuste artikel alsnog een noot is opgenomen met bronvermelding, weet ik niet meer. Maar gezien de aanhoudendheid van Tjeu, zal er uiteindelijk wel een noot bij het bewuste artikel zijn opgenomen!

Het periodiek van toen, is inmiddels uitgegroeid tot cultuur-historisch magazine Drijehornickels in full-colour in de 30ste jaargang! Tjeu was ook actief als mede-auteur van een aantal door heemkundekring De Drijehornick uitgegeven boeken:

-Negentig jaar kloosterleven in Nuenen

-Heiligen onder het mes

-40 jaar Andriesparochie

Ook hiervoor deed hij gedegen, diepgravend en zorgvuldig onderzoek.

Tjeu is lang actief gebleven als redactielid van de Drijehornickels. De laatste tijd was hij – tot een paar nummers geleden – nog actief als mee-lezer om eventuele correcties en een betere zinsopbouw te adviseren. Tjeu was een ‘kei’ in de correcties met punten en komma’s en niet te vergeten: de afbreekstreepjes!!

Tjeu, wat zou onze heemkundekring geweest zijn zonder al jouw interessante historische bijdragen en gedegen onderzoeken. Je stond aan de basis van een erfgoedvereniging die inmiddels 300 leden telt.

 

Namens heemkundekring De Drijehornick Nuenen-Gerwen-Nederwetten:

Tjeu, bedankt!