Expositie Nederwettense periode Johannes Proost in Heemhuis ook tweede paasdag te zien

Tot half juni worden portretten en etsen uit de Nederwettense periode van Johannes Proost geëxposeerd in het Heemhuis van heemkundekring De Drijehornick.

Domineeszoon Johannes Proost (1882-1942) verblijft vanaf 1905 in Brabant, eerst in Uden waar ook Piet Mondriaan rust heeft gezocht. Na zijn huwelijk met Charlotte Sjouerman vestigt Proost zich in Bladel conform de toenmalige mode onder kunstenaars om “diep in het boerenland” te zitten. In 1906 verhuizen ze naar de Bloemhoeve in Nederwetten waar zijn eerste etsen tot stand komen. Wat bracht Johannes naar Nederwetten? Waarschijnlijk was het Vincent van Gogh, die hij zeer bewonderde. In een aantal van zijn werken is ontegenzeggelijk de invloed van Van Gogh duidelijk te herkennen. Dat een aantal etsen van Johannes Proost in het Heemhuis geëxposeerd kan worden, is te danken aan kunst- en cultuurhistoricus Peter Thoben. Peter heeft in de nieuwste uitgave van het cultuurhistorisch blad Drijehornickels een uitgebreid artikel geschreven over de ‘vergeten’ kunstenaar en politiek activist Proost. De tentoongestelde werken komen uit de collectie van het Andreas Schotel Museum in Esbeek waar Peter Thoben conservator is.

In het nieuwste nummer van ons cultuurhistorisch tijdschrift Drijehornickels staat een artikel over etser Johannes Proost en Nederwetten.

 

Expositietijden
De expositie van etsen van Johannes Proost uit zijn Nederwettense periode is de komende maanden te zien in het Heemhuis van De Drijehornick, Papenvoort 15A, tijdens de inloop op
dinsdag van 9.30 tot 12.30 uur en op woensdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur.
Op tweede paasdag, 22 april, is een extra opening van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.
Op tweede paasdag, maandag 22 april, is het Heemhuis extra geopend tussen 14.00 en 17.00 uur.

Johannes Proost, korenschoof Nederwetten 1908

Johannes Proost, Bloemhoeve Nederwetten, 1910