18 januari 2018

KASTEEL GELDROP,  heden en verleden

door Bart Klomp & Eugene Franken

Bart Klomp (1965) is sinds 2002 beheerder en directeur van Stichting Kasteel Geldrop. In 1992 rondde hij de studie Personeelwetenschappen af in Tilburg. Als lid en mede-oprichter van Stichting PIP publiceerde hij samen met Kampers en Baijens de prozabundel `Dit is het Leven’ in dat zelfde jaar.
Als geboren en getogen Geldroppenaar is hij sinds 2002 beheerder van Kasteel Geldrop; een functie waarin hij veel verhalen hoorde en waardevolle gegevens ontving van bezoekers. Deze informatie deelt hij graag in het nieuwe boek `Kasteel Geldrop’.

Eugene Franken is secretaris van de stichting Kasteel Geldrop

 

 

KASTEEL GELDROP,  heden en verleden

Vanavond zullen diverse verhalen over voormalige bewoners, bezoekers en eigenaren de revu passeren. Uit brieven en nog niet eerder vertaalde dagboeken blijken interessante verbindingen tussen Kasteel Geldrop en roemruchte politici, kunstenaars en leden van de koninklijke familie. Zo komt u Rubens tegen in de beschrijving van het dagelijks leven van de gevluchte bisschop Ophovius, die in Kasteel Geldrop zijn zetel had na de inname van Den Bosch door stedendwinger Frederik Hendrik van Oranje. Ook over de markante bewoner Hubertus Paulus Hoevenaar is veel te vertellen. Als verarmd lid van een voorname familie maakte hij een avontuurlijke tocht naar de Oost. Met zijn technische kennis, zakelijk instinct en het lucratieve contract van koning Willem I op zak, maakte hij snel carrière en vergaarde hij zijn vermogen. Van hem heeft het kasteel zijn huidige vorm gekregen. Later trouwde dochter Arnaudina Hoevenaar met de burgemeester van Voorburg Henri van Tuyll van Serooskerken en hun nazaten bleven tot 1974 op Geldrop wonen. Van de laatste bewoners, personeelsleden en gasten zijn vele interviews afgenomen en verwerkt tot een beeldend verhaal over het leven op een voornaam huis: Kasteel Geldrop.