19 april 2018

BISSCHOP BEKKERS, LEVEN EN WERK

door Wim van Kreij

Hij is lid van de heemkundekring Oude Vrijheid, St-Oedenrode. Hij studeerde geschiedenis aan de Katholieke Leergangen in Tilburg en vervolgens aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Hij was als docent geschiedenis een werkzaam leven lang verbonden aan het Bisschop Bekkerscollege te Eindhoven. Hij publiceerde in diverse bladen en boeken over regionaal‑ historische en castellologische onderwerpen. Hij is voorzitter van de Vereniging ‘Vrienden van Brabantse Kastelen’, redacteur van ‘Het Brabants Kasteel’, gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden en momenteel bezig met dissertatieonderzoek naar de motte‑burchten in het hertogdom Brabant.

 

 

BISSCHOP BEKKERS, LEVEN EN WERK

52 Jaar na zijn overlijden wordt deze bijzonder geliefde Bisschop door velen nog steeds op handen gedragen. Deze aimabele man, met zijn warme en innemende uitstraling is  iemand, die van zeer grote betekenis is geweest voor de R.K. Kerk in Nederland en ver daarbuiten.
Niet alleen voor de katholieke kerk was hij een belangrijk persoon, hij was samen met Dominee Van den Akker ook de grondlegger van de oecumenische gedachte.
Op 9 mei 1966, is Bisschop Bekkers overleden en op 14 mei in Sint-Oedenrode begraven. Zijn overlijden veroorzaakte in 1966 een emotionele shock in geheel Nederland. De KRO zond de gehele uitvaartdienst in de  Sint-Jan, de tocht naar zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode, alsmede de begrafenis volledig uit. Deze zo populaire Bisschop is bij velen nog lang niet vergeten