Ingrid van Neer-Bruggink

Over de lezing:

Klooster Mariënhage is een historisch en culturele hotspot. Er is maar één locatie in Eindhoven waar de middeleeuwse bouw nog fier overend staat en dat is de oostvleugel van klooster Mariënhage.

Het 17 eeuwse zadeldak valt eveneens onder monumentenzorg. Toch was de archeologische vondst in april 2007 van de fundering van de middeleeuwse noordvleugel van klooster Mariënhage een verrassing. In de kloostertuin van Mariënhage liggen ook de restanten van de fundering van het eerste kasteel van Jan van Schoonvorst, heer van Eindhoven. De reguliere kanunniken van Sint Augustinus hebben dit klooster in 1422 gebouwd, de augustijnen van de Orde van Sint Augustinus hebben het voor sloop behoed door het inmiddels ruïneuze complex in 1890 aan te kopen, te restaureren en uit te breiden. Tijdens de diapresentatie loopt u als het ware door de tuin, gang en zolder van dit middeleeuwse gedeelte. Het klooster kwam in 2007 nogmaals in het nieuws met de herontdekking van de door Nicolaas Clopper geschreven middeleeuwse kroniek Bloemhof der tijden’ ofwel het Florarium Temporum. Ook over deze wereldgeschiedenis die Eindhoven op de internationale kaart zet, krijgt u tekst en uitleg.

Het tweede deel van de presentatie laat de groeiende betekenis zien van de augustijnen en hun augustijnse spiritualiteit voor Eindhoven en Nederland in de 20′ eeuw. We zien hun betekenis aan de hand van de bouwactiviteiten van de H. Hartkerk, het Augustinianum en het Augustijns Instituut. Mariënhage.

Klooster Mariënhage Eindhoven

Over Ingrid van Neer-Bruggink

Ingrid van Neer-Bruggink (1960) is classica en als redacteur verbonden aan het Augustijns Instituut. Ze redigeert de websites:  augustinus.nl en augustijnen.nl, Fb augustinus.nl, het tijdschrift Augustijns Forum.

Ze geeft regelmatig kunsthistorische presentaties over de spiritualiteit van Augustinus en de Orde der Augustijnen. Ze is als lekenaugustijn verbonden aan de Orde der Augustijnen.

Datum: donderdag 11 april 2024

Locatie: Brede school De Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3, 5671 VP Nuenen

Aanvang: 20:00 uur