J.A.F.M. (Jan) van Oudheusden

Waalwijk 1949

Jan van Oudheusden (Waalwijk 1949) is provinciaal historicus van Noord-Brabant en tot zijn pensionering in september 2014 als onderzoeksmedewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van Tilburg University.
Hij was als auteur en redacteur betrokken bij diverse publicaties over de geschiedenis van Noord-Brabant en van ‘s-Hertogenbosch.

Erfgoed van de Brabanders door Jan van Oudheusden

Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoek medewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ‘s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant. Bij zijn pensionering in 2014 werd hem door het provinciebestuur van Noord-Brabant de provinciale onderscheiding ‘de Hertog Jan’ toegekend.

Aan de hand van een reeks bijzondere beelden maken we in deze lezing een fascinerende tocht langs een groot aantal overblijfselen uit het verleden van Noord-Brabant. Van de Sint-Jan van Den Bosch, via de prehistorische grafheuvels op de Regte heide, de fiets van Wim van Est, een tafelblad uit de abdij van Berne en het kasteel van Heeze naar de Canadese en Britse oorlogskerkhoven van Bergen op Zoom.

Wie niet beter weet, zou denken dat het cultureel erfgoed een vanzelfsprekend decor is van ons dagelijks bestaan. Iets uit het verleden dat toevallig bewaard bleef en dat we met een zekere gelatenheid aanvaarden omdat het er nu eenmaal bij hoort. Maar in deze lezing zullen we zien dat erfgoed te maken heeft met actieve keuzes die wij maken, steeds opnieuw. Wij identificeren ons nadrukkelijk met het erfgoed, wij eigenen het ons toe en wij geven er betekenis aan. Op die manier draagt het erfgoed bij aan hechting en worteling. Het erfgoed bepaalt ons idee van Brabant en maakt zo uiteindelijk Brabant tot wat het is.