Lezing Kasteel Croy, het landgoed en zijn bewoners door Henk van Beek
Deze lezing wordt op donderdag 19 januari 2023 om 20 uur gehouden in De Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3 te Nuenen.
Kasteel Croy spreekt vele mensen tot de verbeelding. Het is een van de meest gefotografeerde objecten in onze regio. Niet alleen vanwege zijn monumentale verschijning maar ook vanwege het unieke landschap waarmee het kasteel wordt omgeven. Het kasteel kent een rijke bewoningsgeschiedenis. Wat te zeggen van zijn naamgever Jacob van Croy, o.a. domheer van Keulen en prinsbisschop/bisschop van Kamerijk, wiens vader de peetoom was van Karel de Stoute? En van Cornelis van Bergen, een beroemde veldheer en zoon van Jan II, heer van Bergen op Zoom? En niet op de laatste plaats de Familie van der Brugghen, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de landbouw in onze regio.
Ook in bouwhistorisch opzicht is het kasteel heel bijzonder. Kijk alleen al naar diens architectuur met zijn 4 karakteristieke torens. En wat te zeggen van het omliggende landschap met het dal van de Goorloop en de hooggelegen akkers, weilanden, lanen, grachten en bosschages. Het meest bijzondere is het feit dat het kasteel vanaf zijn oorsprong tot aan de dag van vandaag met zijn tijd is meegegaan. Tijdens deze lezing komen al deze facetten uitvoerig aan de orde.
Lezing Kasteel Croy door Henk van Beek
Henk van Beek en Wim Daniëls schreven een tijd geleden een boek over het kasteel Croy.
Aan de hand hiervan verzorgt Henk van Beek op donderdag 19 januari een lezing in de Dassenburcht.
Kasteel Croy, dat wordt omgeven door een uniek landschap, kent een rijke bewoningsgeschiedenis. Tijdens deze lezing/presentatie wordt onder meer een beeld geschetst van de opeenvolgende eigenaren van het kasteel en landgoed en de mensen die er woonden. Wie waren het, waar kwamen ze vandaan, wat deden ze en welke invloed hadden ze op het leven op en rond het kasteel. Uiteraard komt de naamgever Jacob van Croy ruim aan bod, waarbij ook ‘beeldend’ verslag wordt gedaan over de ‘expeditie’ naar de ‘roots’ van de Van Croy’s in het Belgische Henegouwen en het Franse Picardië. Ook wordt er natuurlijk de nodige aandacht geschonken aan onder andere de adellijke familie Van der Brugghen en aan de belevenissen van de zusters die – na de dood van freule Constance van der Brugghen – het kasteel als bejaardenhuis runden. Maar ook komen andere zaken aan bod rondom het kasteel en zijn omgeving.