Lezing over de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant door de heer Jan Timmers uit Gemert.
Over de lezing:
Oude boerderijen beginnen schaars te worden. Veel oude boerderijen hebben geen agrarische functie meer en zijn verbouwd tot woonhuis. Toch blijven ze vaak herkenbaar als agrarisch gebouw, waarin woning en stal en soms ook een schuur gecombineerd waren onder één dak. Brabant staat bekend om zijn langgevelboerderijen. Veel boerderijen in Brabant hebben ook die vorm, omdat dat een redelijk moderne vorm is van de agrarische gebouwen die we kennen. De langgevelboerderij is zo ongeveer het eindpunt in de ontwikkeling van de boerderij. In oostelijk Brabant komen meer soorten boerderijen voor. In de lezing wordt ingegaan op de ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant, vanaf de middeleeuwen. Het gaat over hallehuizen, hoekgevelboerderijen, kortgevels, krukhuizen en dwarshuizen. Ook na de introductie van de langgevelboerderij blijven er ontwikkelingen en ontstaan er weer allerlei varianten. Ook wordt ingegaan op de constructie en bouwvorm en op de rijke bouwgeschiedenis die sommige boerderijen blijken te hebben.
Jan Timmers is al veel jaren actief op het gebied van lokale geschiedenis, archeologie en historische geografie, waarover hij regelmatig publiceert. De ontwikkeling van de boerderij in oostelijk Brabant is één van zijn favoriete onderwerpen.
Zijn website: klik hier
Over de spreker Jan Timmers
Al vele jaren ben ik actief bezig met onderzoek op het gebied van cultuurhistorie en lokale geschiedenis. Vaak heeft dat betrekking op mijn woonplaats Gemert, maar ook op de wijde omgeving. Dat begon met archeologie en genealogie, maar dat breidde al snel uit tot alles wat te maken heeft met de geschiedenis in en van het landschap: geologie, historische geografie, ontstaan van dorpen en de ontwikkeling van de boerderij.
Daarnaast hebben de middeleeuwen mijn speciale belangstelling. Van veel bronnenmateriaal over Gemert heb ik transcripties gemaakt en samen met transcripties van anderen verzameld op de website van HeemkundekringGemert.nl Ze zijn te vinden onder de rubriek “bronnen” op die website. De afgelopen jaren adviseerde ik gemeenten en waterschappen over het terugbrengen van historische landschapselementen en de manier waarop de geschiedenis van het landschap zichtbaar kan worden gemaakt.
Regelmatig verzorg ik lezingen, vooral voor heemkundekringen, over deze onderwerpen. Het kan gaan over boerderijen, de Peelrandbreuk met zijn wijstverschijnselen, oude akkers en hun ontstaan of wat algemener over elementen van ons historisch cultuurlandschap. Vragen en opmerkingen over of aanvullingen op deze website zijn welkom. Je kunt een reactie achterlaten of een mail sturen aan jantimmerscultuurhistorie(apestaartje)gmail.com.
Datum: donderdag 19 oktober 2023
Locatie: Brede school De Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3, 5671 VP Nuenen
Aanvang: 20:00 uur