Jan van Oudheusden
Over de lezing:
‘Van Jan de Quay tot nu’: Het verhaal van Brabant na de oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog is Noord-Brabant onherkenbaar veranderd. Soms geleidelijk, maar vaak ook schoksgewijs.
Bij het aantreden van Jan de Quay als Commissaris van de Koningin in 1946 leek het erop dat de vooroorlogse verhoudingen en normen moeiteloos hersteld waren, maar in de jaren zestig kwam alsnog een vloedgolf op die het traditionele Brabant overspoelde. Op alle terreinen werd de vertrouwde wereld van de Brabanders geconfronteerd met de uitdagingen van de moderne tijd. Of het nu ging om economie en werkgelegenheid, om het aanzien van steden en dorpen, om de inrichting van het landschap, de positie van de kerk of de verhouding tussen de generaties. In deze lezing zien we hoe de Brabanders die schokken verwerkten en een nieuw evenwicht vonden. En hoe zij al doende een ander Brabant maakten dan dat van hun ouders en grootouders. We herbeleven in deze lezing zo onze eigen geschiedenis, de jaren die die we zelf hebben meegemaakt.
‘Tussen vrijheid en vrede’: De bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 en het leven in bevrijd gebied
In de eerste dagen van september 1944 had het er nog naar uitgezien dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland binnen handbereik lag. De geallieerde opmars van de weken daarvoor was als een mes door de boter gegaan. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de machine te haperen. De bevrijding van Zuid-Nederland liep daardoor uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd. Ieder had verwacht dat de bevrijding zou leiden tot een snelle terugkeer van de normale verhoudingen, maar het tegendeel bleek het geval. Bevrijd, maar nog geen vrede. De samenleving in het Zuiden was nog maandenlang ontwricht door verwoesting, tekorten en beperkingen. En van wederopbouw, economisch en maatschappelijk, kon alleen nog maar gedroomd worden. Zo beleefde het Zuiden een van de meest roerige en dramatische perioden uit zijn geschiedenis.
Dafje
Over Jan van Oudheusden
Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoeksmedewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant. Bij zijn pensionering in 2014 werd hem door het provinciebestuur van Noord-Brabant de provinciale onderscheiding ‘de Hertog Jan’ toegekend.
Datum: donderdag 3 oktober 2024
Locatie: Brede school De Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3, 5671 VP Nuenen
Aanvang: 20:00 uur