De Drijehornick organiseert ‘bevrijdingsroute’ en tentoonstelling
in kader van 80 jaar bevrijding Nuenen-Gerwen-Nederwetten

Het is in september 2024 80 jaar geleden dat Nuenen, Gerwen en Nederwetten zijn bevrijd van de Duitse overheersing. Erfgoedvereniging De Drijehornick organiseert tussen 14 en 22 september de tentoonstelling ‘Oorlog en bevrijding Nuenen-Gerwen-Nederwetten, 1940-1945’ in ’t Weefhuis en een ‘bevrijdingsroute’ op 21 en 22 september langs een aantal locaties in Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind die in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding een rol hebben gespeeld.
 

14 tot en met 22 september
tentoonstelling ‘Oorlog en bevrijding Nuenen-Gerwen-Nederwetten, 1940-1945’

Op de tentoonstelling, die in de weekenden is geopend van 10 tot 17 uur en op werkdagen van 13:30 tot 17 uur, zullen attributen en documentatie en zo’n 50 foto’s van de oorlogs- en bevrijdingsperiode van Nuenen, Gerwen en Nederwetten te zien zijn. Een groot aantal foto’s komen uit de beeldbank van De Drijehornick. De attributen komen voor het merendeel uit particulier bezit en musea.

Nederwetten, Hoekstraat 1944

veldfles uit WO II

21 en 22 september
Vervolg op 12-Tuinen Tocht wordt ‘bevrijdingsroute’
Na het grote succes van de 12-Tuinen Tocht drie jaar geleden, vroegen velen om een vervolg.
Nu is er samen met Erfgoedvereniging De Drijehornick een interessante ‘Bevrijdingsroute’
uitgestippeld.
Hoe dat ging die bevrijding? Langs welke route? Waar zaten onderduikers? Wat was de
pilotenlijn? Waar in Nuenen logeerde koningin Wilhelmina? Waar generaal Dempsey? Waar
werd gevochten in onze gemeente? Wie zijn er gesneuveld? Waar zat het verzet in Nuenen?
Dit kunt u zelf ontdekken door de route aan de hand van een routeboekje dat weekend te
wandelen of te fietsen. Bij ieder belangrijk punt staat een bord met enige uitleg en er zijn ook
vrijwilligers aanwezig om u nog meer te vertellen.

Speciaal zijn het huis Nune Ville (Berg 24), de tuinen van Fons en Hennie Linders (Broekdijk 1)
en Landgoed Soeterbeek voor u opengesteld.

Op zolder van Nune Ville zaten tijdens de oorlog onderduikers. Hun verhaal wordt in de
historische setting verteld. Soeterbeek speelde een rol vlak na de oorlog en ook dat wordt daar
in de tuin en bij de Willem Hikspoorsbrug verteld.

Distributiekaart
Op enkele punten kunt u een stempel krijgen op uw ‘distributiekaart’ met ‘voedselbonnen’ die
u bij dit boekje krijgt. Tegen inlevering van uw gestempelde kaart (minimaal zes stempels)
kunt u op zaterdag 21, zondag 22 en maandag 23 september een chocoladeverrassing ophalen
bij de JUMBO, De Smidse 1 in Nuenen. Chocolade werd veel uitgedeeld door de militairen aan
de jeugd bij de bevrijding.

Startpunten
Op de vijf startpunten kunt u de routeboekjes en distributiekaarten krijgen: de kiosk in het Park
Nuenen (het beste startpunt omdat de routebeschrijving vanaf hier begint), kiosk Gerwen,
Landgoed Soeterbeek, kerk Nederwetten, Stationsweg Eeneind.

Wij hopen dat u weer op u fiets stapt of wandelt. U kunt het ook over twee dagen
verdelen want de route is bijna 20 kilometer. Of u fietst of wandelt een gedeelte ervan.
Dus noteer in uw agenda: zaterdag 21 en zondag 22 september! Tot dan!

 

 

 

 

Koningin Wilhelmina op Landgoed Soeterbeek, 1945

Het gemeentehuis versiert: Nuenen, Gerwen en Nederwetten zijn bevrijd!

Na het volgen van de route en het bekijken van de tentoonstelling voelt u zich nog meer verbonden met wat er allemaal gebeurd is in Nuenen, Gerwen en Nederwetten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 We hebben inmiddels 46 leden die in de periode van 14 t/m 22 september ondersteuning verlenen bij onze activiteiten. Op dinsdag 3 september zijn alle leden die meehelpen  uitgenodigd op een informatiesessie in de Dorpswerkplaats om 20 uur. U verneemt daar wat u op de geplande locatie gaat verrichten.

Een hartelijke groet van onze werkgroep, met als vaste leden:

Jacqueline Bekkers            Victoria Smits van Oyen

Herman Bulle                    Peter van Ierlant

Ad van de Molengraft

 

 

 

Als laatste activiteit dat door Erfgoedvereniging De Drijehornick wordt georganiseerd in het kader van de 80-jarige bevrijding is de lezing in De Dassenburcht op donderdagavond 3 oktober om 20:00 uur met als onderwerp:

‘Van Jan de Quay tot nu’

Het verhaal van Brabant na de oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog is Noord-Brabant onherkenbaar veranderd. Soms geleidelijk, maar vaak ook schoksgewijs.

Bij het aantreden van Jan de Quay als Commissaris van de Koningin in 1946 leek het erop dat de vooroorlogse verhoudingen en normen moeiteloos hersteld waren, maar in de jaren zestig kwam alsnog een vloedgolf op die het traditionele Brabant overspoelde. Op alle terreinen werd de vertrouwde wereld van de Brabanders geconfronteerd met de uitdagingen van de moderne tijd. Of het nu ging om economie en werkgelegenheid, om het aanzien van steden en dorpen, om de inrichting van het landschap, de positie van de kerk of de verhouding tussen de generaties. In deze lezing zien we hoe de Brabanders die schokken verwerkten en een nieuw evenwicht vonden. En hoe zij al doende een ander Brabant maakten dan dat van hun ouders en grootouders. We herbeleven in deze lezing zo onze eigen geschiedenis, de jaren die die we zelf hebben meegemaakt.

 

‘Tussen vrijheid en vrede’

De bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 en het leven in bevrijd gebied

In de eerste dagen van september 1944 had het er nog naar uitgezien dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland binnen handbereik lag. De geallieerde opmars van de weken daarvoor was als een mes door de boter gegaan. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de machine te haperen. De bevrijding van Zuid-Nederland liep daardoor uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd. Ieder had verwacht dat de bevrijding zou leiden tot een snelle terugkeer van de normale verhoudingen, maar het tegendeel bleek het geval. Bevrijd, maar nog geen vrede. De samenleving in het Zuiden was nog maandenlang ontwricht door verwoesting, tekorten en beperkingen. En van wederopbouw, economisch en maatschappelijk, kon alleen nog maar gedroomd worden. Zo beleefde het Zuiden een van de meest roerige en dramatische perioden uit zijn geschiedenis.

 

Over Jan van Oudheusden

Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoeks-medewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ‘s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant.

Met deze publicatie beëindigt Jan van Oudheusden (Waalwijk, 1949) zijn professionele carrière. Hij volgde de lerarenopleiding Nederlands aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Daarna studeerde hij geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waarna hij leraar geschiedenis werd aan het Jeroen Bosch College in ’s-Hertogenbosch. Een bevlogen docent die zijn fenomenale kennis paarde aan een levendige vertelstijl: bij hem kwam de geschiedenis tot leven. Diezelfde combinatie lag ten grondslag aan de vele lezenswaardige publicaties die hij in de loop der jaren heeft doen verschijnen, zoals het vele malen herdrukte publieksboek over de Bossche Sint-Janskathedraal, beeldrijke series als Ach Lieve Tijd ’s-Hertogenbosch en Ach Lieve Tijd de Meierij en het boek over Huizinghe De Loet in Den Bosch. Daarnaast was hij eindredacteur van vele andere historische boekuitgaven