Bron: Leeuwarder courant

Serie over gestolen werk Jopie Huisman wint podcastprijs

Podcastmakers Marion Oskamp en Simon Heijmans aan weerszijden van Peter Miedema. Eigen foto

Podcastmakers Marion Oskamp en Simon Heijmans aan weerszijden van Peter Miedema. Eigen foto

De podcastserie ‘De gestolen schilderijen van Jopie Huisman’ heeft maandagavond een Dutch Podcast Award gewonnen. De serie won in de categorie ‘Verhalend’.

Directeur Peter Miedema opperde het idee voor de serie in 2019. Hij luisterde naar de podcast Brand in het landhuis en vond de gestolen schilderijen een prachtig onderwerp voor podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp.

Voordat het museum in Workum bestond, exposeerde Jopie Huisman door het hele land. De Friese kunstenaar was in 1984 verheugd dat zijn werk in Brabantse Nuenen te zien zou zijn. Zijn werk hing naast dat van Vincent van Gogh, in diens geboorteplek. Maar Nuenen liet een bittere nasmaak achter. Drie schilderijen van Huisman werden tijdens de expositie gestolen. Het was gelijk de laatste keer dat Huisman exposeerde. Hij wilde niet meer. Pas met de oprichting van het eigen Jopie Huisman Museum was zijn werk weer voor het publiek te zien.

 

Onopgeloste kunstroof

Het merelnest, De drie lotgenoten en Handschoenen zijn nog altijd verdwenen. Museumdirecteur Peter Miedema zag hier een goed verhaal in. ,,Ik had Brand in het landhuis gehoord en ik moest gelijk aan het verhaal van Jopie Huisman denken. Ook dit is een onopgeloste kunstroof.”

Podcast ‘De gestolen werken van Jopie Huisman
Podcast ‘De gestolen werken van Jopie Huisman

De makers van lands meest beluisterde podcastserie doken in het verhaal van Jopie Huisman. In vier afleveringen gaan Simon Heijmans en Marion Oskamp op zoek naar de doeken. Helaas zonder resultaat. De drie werken zijn tot op heden nog niet gevonden. ,,Het heeft wel veel losgemaakt”, zegt directeur Miedema. ,,Nog wekelijks krijg ik telefoontjes van mensen die tips hebben. Vaak komen ze uit Brabant. De politie doet nog steeds onderzoek en de schilderijen staan op de internationale lijst van Interpol. Ze zijn dus ‘besmet’. Een schilderij stelen is ook het domste wat je kunt doen. Wat moet je ermee? Op Marktplaats zetten?”

Gevonden schilderij

De drie werken van Huisman zijn dan niet gevonden, de speurtocht werd toch wereldnieuws. Het gestolen doek Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh is namelijk wel gevonden. Deze vondst is te beluisteren in de bonusaflevering.

400.000 keer beluisterd

De serie heeft het Jopie Huisman Museum veel gebracht, zegt Miedema. ,,Ruim 400.000 mensen hebben de afleveringen gedownload. Daardoor weten veel meer mensen ons museum te vinden. Het heeft veel publiciteit opgeleverd. Dat we deze prijs zouden winnen, had ik niet verwacht. Alle nominaties waren namelijk goed.”

Miedema hoopt dat de schilderijen terugkomen. ,,Natuurlijk zijn ze ergens. Je weet echter niet of ze nog bij elkaar zijn. Ik ga mij er niet druk om maken, we zien het wel en lopen de tips zorgvuldig na.”

De afgelopen weken zijn er door het publiek ruim 25.000 stemmen uitgebracht voor de verkiezing. Maandagavond werd duidelijk welke podcastmakers in de prijzen zijn gevallen. De gestolen schilderijen van Jopie Huisman pakte de winst en de makers kregen een award overhandigd.

Lees ook een ouder bericht op deze website.