impressie van appartementencomplexen De Vorst in Nuenen-West, met in de gevel het reliëf van kunstenaar Hugo Brouwer. © BPD Bouwfonds

Kunstwerk van Hugo Brouwer uit gesloopt Rabobankgebouw in Eindhoven krijgt eindelijk nieuwe plek

NUENEN – Nieuwbouwwijk Nuenen-West wordt over een tijdje opgefleurd met een kleurrijk kunstwerk uit 1966. Een reliëf van de beroemde kunstenaar Hugo Brouwer krijgt een plekje in de gevel van het appartementencomplex De Vorst.

Simon Rood 14-02-24, 21:30 Bron: ED

Daarmee is eindelijk een bestemming gevonden voor het werk van 2,60 bij 6 meter. In 2013 werd het verwijderd uit een vergaderzaal van het Rabobank-kantoor aan de Fellenoord in Eindhoven. Het pand ging toen tegen de vlakte, maar dankzij de inzet van twee Brouwer-fans bleef het keramiek bewaard.

Heel fijn om te zien dat we in Nuenen om kunst geven

Jan Vellekoop

Een van die fans is Jan Vellekoop, oud-ambtenaar van de gemeente Nuenen en nog altijd actief voor de lokale heemkundekring. „Heel fijn om te zien dat we in Nuenen om kunst geven. Ik ben heel blij dat de gemeente zich hiervoor heeft ingespannen. Al was het de bedoeling dat het sneller was gebeurd.”

Sinds de sloop van het Rabobankgebouw in 2013 ligt het reliëf in tweehonderd losse onderdelen ingepakt in een container op de gemeentewerf van Nuenen. Voor het terugplaatsen is volgens Vellekoop een speciaal soort specie nodig én een beschermingslaag voor het keramiek. „Dat gaat nog een hele klus gaat worden.”

Door de jaren heen kwamen diverse bestemmingen voor het geredde werk voorbij. Aanvankelijk zou het een plek krijgen in gemeenschapshuis het Klooster, maar daar bleek geen wand geschikt. De buitengevel van het Koetshuis bij de gemeentevilla viel ook af en ook in het Weefhuis zag de gemeente geen ruimte.

Uitzicht op Westerpark

Nu heeft zij dus een plekje gevonden in de open lucht: in nieuwbouwwijk Nuenen-West. Het meters brede reliëf komt tegen de gevel van appartementencomplex De Vorst I. Het gebouw met dertien koopappartementen komt naast basisschool Het Mooiste Blauw en biedt uitzicht op het toekomstige Westerpark.

Eind juni gaan de woningen in de verkoop (à 4 ton) maar wanneer de bouw begint is nog onduidelijk. BPD Bouwfonds, dat de bouw van Nuenen-West coördineert, meldt dat wooncomplex de Vorst het eerstvolgende plan is dat zij gaat ontwikkelen. De gevel wordt gekenmerkt ‘door het markante kunstwerk van Hugo Brouwer.’

Hugo Brouwer (1913-1986) woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Nuenen. Hij geldt als een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. In de regio zijn op tal van plekken schilderijen, mozaïeken, reliëfs en beelden van hem te zien.

Glas-in-loodramen

In Nuenen liggen overigens ook nog vier glas-in-loodramen van Brouwer opgeslagen. Die wachten sinds een renovatie van de gemeentevilla in 2019 op een nieuwe bestemming. Naar verwachting krijgen deze gebrandschilderde objecten wél een plek in het Klooster, dat dit jaar toe is aan een renovatie.

Het kleurrijke reliëf van Hugo Brouwer, toen het nog in een vergaderruimte van het kantoor van Rabobank in Eindhoven hing.