Geschiedenislezing vrijdag 25 november: de dorpsdokter
in de Trefpuntzaal van Het Klooster te Nuenen

Door Dr. Jan van Eijck

Zou er één ander beroep zijn wat door de geschiedenis heen zoveel veranderingen heeft ondergaan als dat van de dokter?
Jan van Eijck (1950), zelf opgeleid huisarts en 35 jaar werkzaam in de GGD-wereld, komt er in de geschiedenislezing van november met plezier over vertellen.
Museum De Dorpsdokter te Hilvarenbeek laat al sinds 1985 zien hoe de dokter vroeger moest werken. Eerst moest hij het doen met bloedzuigers, koppen zetten en aderlaten, maar ongeveer sinds de Verlichting is de medische zorg er aardig op vooruit gegaan.
Jan van Eijk is al vanaf de oprichting van het museum als conservator en bestuurslid betrokken bij dit museum en vertelt aan de hand van een PowerPoint presentatie over de ontwikkeling van de praktijk van niet alleen de huisarts, maar ook de tandarts, de drogist, de apotheker en de fysiotherapeut komen aan de beurt.
“Na afloop zult u blij zijn in de tegenwoordige tijd te leven en niet in 1800. Hoewel al die crises in 2022 ons aan het twijfelen brengen…”, aldus Van Eijck.

Voor het Nuenens publiek maakt hij nog een speciaal uitstapje naar de familie Raupp. Een opmerkelijke dynastie van belangrijke dokters van Hongaarse afkomst in Brabant, met name ook in Nuenen.
De Raupp’s trokken in vroeger dagen met de legers uit Centraal Europa mee naar deze contreien en vestigden zich onder meer in Bergeijk, St Oedenrode, Eindhoven en Nuenen.

De boeiende Senergiek lezing is op 25 november en begint om 13.30 uur in de Trefpuntzaal van Het Klooster.
Toegankelijk voor iedereen: zowel leden (€1,– entree) als niet leden van Senergiek (€2,– entree) zijn van harte welkom.
Voor wie al wat voorpret wil hebben: kijk dan eens op de website
www.museumdedorpsdokter.nl