De omslag van het themanummer van de Drijehornickels ‘Nuenen-Gerwen-Nederwetten 200 jaar één gemeente’. Met afbeeldingen van het oude raadhuis van Nuenen-Gerwen aan de Beekstraat en het inmiddels afgebroken raadhuis van Nederwetten.

 

Dit nummer was gratis verkrijgbaar  voor iedere belangstellende.
Deze Drijehornickels staat in teken van Nuenen-Gerwen-Nederwetten 200 jaar één gemeente

Het cultuurhistorisch tijdschrift Drijehornickels van heemkundekring De Drijehornick staat deze keer in het teken van ‘Nuenen-Gerwen-Nederwetten 200 jaar één gemeente’. In het themanummer staan interessante artikelen over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van onze gemeente. Zo is er de publicatie van de ‘geboorte-acte’ van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten: het Koninklijk Besluit van 17 augustus 1819 tot splitsing van de gemeente Nederwetten en Eckart. Eckart gaat samen met Woensel. Nederwetten gaat samen met Nuenen-Gerwen en aldus is de vorming van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten per 1 januari 1821 een feit! Afgedrukt is het met de hand geschreven ‘proces verbaal’ van de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente op 1 januari 1821 onder voorzitterschap van schout of burgemeester Jan van Hoven in het raadhuis aan de Beekstraat. En aandacht is er voor de behandeling in de raadsvergadering van de verordening om de ‘ineensmelting’ van de twee voormalige gemeenten ‘op een gemakkelijke en billijke manier’ te regelen. Daarnaast passeren veel wetenswaardigheden uit de rijke historie van onze gemeente de revue in deze bijzondere uitgave.

Gratis voor elke geïnteresseerde inwoner 
Het themanummer van de Drijehornickels is inmiddels bij de leden en begunstigers van heemkundekring De Drijehornick bezorgd. Het full-colour magazine is door drukkerij Messerschmidt gedrukt in een oplage van 2000 exemplaren. Vanwege het feest- en jubileumjaar 2021 stellen heemkundekring De Drijehornick en de stichting ‘Nuenen, Gerwen en Nederwetten 200 jaar’ het themanummer GRATIS ter beschikking aan elke geïnteresseerde inwoner van Nuenen, Gerwen en Nederwetten en bewoner van het Eeneind. De speciale uitgave van de Drijehornickels is te verkrijgen bij de supermarkten Jumbo Ton Grimberg, Jumbo Kernkwartier, Albert Heijn, Jan Linders, ALDI en Lidl. Verder bij het gemeentehuis, Primera-Risjamo Kernkwartier, Bruna Parkstraat en Vincentre. Ook zijn exemplaren afgeleverd bij de verzorgingshuizen Archipel De Akkers, Savant Van Lenthof en Jo van Dijkhof. Omdat Nederwetten de ‘aanleiding’ is tot het ontstaan 200 jaar geleden van de huidige gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten – Nederwetten ging 200 jaar geleden samen met Nuenen-Gerwen – wordt de speciale uitgave van de Drijehornickels in Nederwetten huis-aan-huis verspreid.

Er is geen afbeelding van het raadhuis van Nederwetten bekend. Op verzoek van heemkundekring De Drijehornick maakte Jan Vlemmix een vrije impressie gebaseerd op de bouwtekening uit 1843 toen het voormalige raadhuis werd verbouwd tot gemeenteschool.