Dr. ir. V.W. van Gogh (links) en Ton de Brouwer in 1976

Door Annette Stevens – van de Louw en Ruud Bovens, bewerkt door Roland van Pareren

Toen we enige tijd geleden Ton de Brouwer belden om hem te feliciteren met zijn ereburgerschap van onze gemeente, vroegen we hem of hij geïnterviewd wilde worden voor een artikel op de website van heemkundekring De Drijehornick in de categorie BIJZONDERE MENSEN. Omdat hij daar mee instemde zijn we aan de slag gegaan. Onze interviews met Ton zijn zeer ontspannen verlopen en waren voor ons heel interessant en waardevol. Zo zijn er nog oude foto’s van ons Heemhuis boven water gekomen vanuit de tijd dat het nog als opslagplaats diende voor de BB. Als klapstuk geldt zonder meer het boek van Ton (Van Gogh en Nuenen) waarin maar liefst drie majesteiten (prinses Juliana en koninginnen Beatrix en Maxima) een groet neerschreven gericht aan Ton.

Het koetshuis als opslagplaats van de BB, 1975

Drie majesteiten schreven een bericht in het boek van Ton

Ontspanning

Naast al zijn inspannende werkzaamheden kon Ton ook genieten van zijn vrije tijd. Niet alleen werd deze vrije tijd besteed aan vrijwilligerswerk en het schrijven van boeken maar ook aan bijvoorbeeld vakanties. Zo gaat Ton al sinds 1969 bijna elk jaar ‘s zomers met zijn naaste gezinsleden naar Koksijde aan de Belgische kust waar hij een appartement huurt en daar heerlijk van de zee en de rust geniet. Inmiddels heeft hij daar ook al een medaille opgelopen, namelijk als ere-toerist van Koksijde. Maar ook de tuin werd tot voor enkele jaren door Ton zelf bijgehouden omdat ook het tuinieren een van zijn hobby’s  is. Ook reizen behoort tot zijn voorkeursbezigheden. Dat kwam dan goed uit want met het gilde heeft Ton veel reizen gemaakt. En tenslotte is hij ook fervent liefhebber van carnaval.

 

 

 

De interviews met Ton de Brouwer hebben geleid tot de basis voor het artikel over Ton dat in het magazine Drijehornickels van december 2023 is verschenen. Onderstaande link leidt u naar het volledige artikel:  https://beeldbanknuenen.nl/pdfjs/web/viewer.html?file=/drijehornick/pdf/2023030208.pdf

Geluidsfragment

Onze interviews met ‘bijzondere personen’ willen we altijd beëindigen met een geluidsopname van deze persoon. Zo heeft Ton gekozen voor een fragment (video en audio) dat we hierna laten zien/horen als u op onderstaande blauwe strook klikt.

 

Nog meer over Ton de Brouwer 

Ook hebben we onder de categorie EREBURGERS op onze website  nog een ander artikel staan over Ton de Brouwer. Indien u op onderstaande link klikt, kunt u dat lezen: Ton de Brouwer | Drijehornick

Ton de Brouwer op bezoek in het Van Gogh museum in Amsterdam