Bron ED 2022-10-04  Simon Rood

Weefhuis Nuenen blijft in gebruik voor tentoonstellingen, uiterlijk 2028 verduurzaamd

NUENEN – Het monumentale Weefhuis in Nuenen blijft de komende jaren beschikbaar voor tentoonstellingen en andere tijdelijke activiteiten. Uiterlijk in 2028 moet de voormalige linnenfabriek een definitieve bestemming krijgen.

Voor het pand dat stamt uit 1888 zoekt de gemeente Nuenen al jaren een permanente invulling. Tot een paar jaar geleden leek natuurvereniging IVN haar intrek te nemen in het oude gebouw tegenover de gemeentelijke vijver. Ook was er sprake van een bestemming als horeca.

Maar het IVN bleef in gemeenschapshuis Het Klooster en niemand meldde zich met een plan voor een kroeg of restaurant. Wethouder Sandor Löwik vertelde vorige week dat de gemeente vanwege het uitblijven van een koper het gebouw in eigen beheer houdt en dat wil gaan verduurzamen.

De geschiede­nis van het Weefhuis, gebouwd in 1888, werd onlangs nog vastgelegd in een boek

Dat is hard nodig: aan het Weefhuis is jaren geen onderhoud gepleegd. Het is zelfs zo erg gesteld met het pand, dat onlangs een bezoeker deels door de vloer zakte. Dat gebeurde tijdens de kunsttentoonstelling Ver-f-streken. Gemeenteraadslid Hans Bonnier (VVD) hoorde van het voorval en wilde van de wethouder weten wat de toekomst van het gebouw is.

Wereld van Van Gogh

Löwik liet daarop weten dat de gemeente uiterlijk in 2028 het pand energiezuinig gemaakt wil hebben. „Tegen die tijd hopen we ook een definitieve bestemming te hebben gevonden.” Een optie is nog altijd om het gebouw een functie te geven binnen de ‘Wereld van Van Gogh’. Onder die noemer wil Nuenen in de toekomst het centrum verfraaien om meer toeristen te lokken.

Totdat er een definitieve bestemming is bedacht, blijft het Weefhuis in gebruik als flexibele ruimte, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen, aldus de wethouder. Als de belangstelling voor het houden van activiteiten erg groot is, wil de gemeente een beheerder op het pand zetten.

Om te voorkomen dat er echte ongelukken gebeuren in het Weefhuis, bekijkt de gemeente wel of er noodreparaties nodig zijn. Wethouder Löwik beloofde binnenkort terug te komen op de planning van de opknapwerkzaamheden.

Historisch boek

Op dit moment is er geen activiteit in het Weefhuis. De expositie Ver-f-streken eindigde vorige maand. De geschiedenis van het gebouw uit de late negentiende eeuw werd onlangs nog vastgelegd in een boek. De schrijvers vertellen over het oorspronkelijke gebruik als linnenfabriek en de latere bestemming als kantoor.

In de jaren zestig dreigde de sloophamer totdat de destijds jonge Nuenense (binnenhuis-)architect Henk Smolders zich over het pand ontfermde er een kunstgalerie van maakte. Enkele jaren geleden was het nog in gebruik als tijdelijk onderkomen voor ambtenaren van de gemeente Nuenen, toen het gemeentehuis werd verbouwd.