De oudste sportvereniging van Nuenen, Gerwen en Nederwetten is. R.K.S.V. Nuenen. Weliswaar op 15 mei 1922 opgericht onder de naam ‘Wilhelmina’, werd dit al snel R.K.S.V. Nuenen. Sinds 1954 speelt Nuenen in groen-wit tenue. Via een nomadisch bestaan rond het centrum van Nuenen streek de club in 1970 neer op de Luistruik. Toen dit sportcomplex moest wijken voor woningbouw verhuisde de club in 2008 naar de huidige plek op Oude Landen.

 

Ook in Gerwen, Nederwetten en Eeneind zijn voetbalclubs ontstaan en mede vanwege de dorpssentimenten is het nooit tot een grote fusie gekomen.

Uiteraard zijn er daarna ook allerlei andere sportverenigingen. De binnensporten vaak in een schoolgymzaal en sinds 1976 in de grote Sporthal “De Hongerman” in Nuenen-Zuid. Uiteraard leidde dat voor vele verenigingen tot een grote ledenaanwas. Veel nieuwe woningen in een jonge wijk met een schitterende sporthal.

In 1942 werd hockeyclub Swift opgericht, die al gauw hockeyclub Nuenen ging heten. Voordat zij een eigen accommodatie had aan de Lissevoort in 1965, gebruikte ze een tot hockeyveld gemaakt weiland aan de Gerwenseweg en daarna de velden op het Burgemeester van Engelandsportpark in Tongelre. In dat jaar vonden daar ook honkbal, softbal en tennis een plek. Tennisvereniging de Lissevoort werd al in 1965 opgericht. Ook wordt er soms ‘gekubt’.

Zwembad De Drietip werd gebouwd in 1972 en was tot 1988 in handen van de gemeente. In dat jaar is het geprivatiseerd en in handen van LACO gekomen. Sinds 2017 gaat het gehele sportcentrum verder onder de naam Feel Fit Center. Het is de thuisbasis van zwem-& polovereniging Nuenen opgericht in 1973.

Na afronding van de stortwerkzaamheden kunnen we sinds 1990 zelfs golfen op het terrein Gulbergen, de vm. vuilstort nabij Vaarle.

In totaal zijn er nu ruim veertig verschillende sportverenigingen in Nuenen, Gerwen en Nederwetten; van bridgen, jeu de boules, verdedigingssporten tot wandelsportverenigingen. In 2019 was 31,3% van de Nuenense bevolking aangesloten bij een NOC/NSF-sportbond. Het landelijke gemiddelde ligt op bijna 25%

Bekende Nuenense sporters uit verleden en heden zijn: zwemster Carla Geurts, voetballer Jan Heintze en wielrenner Steven Kruijswijk.

 

 

Bron: 75 jaar R.K.S.V. Nuenen 1922-1997