De gemeente Nuenen-Gerwen had eerst een gemeentehuis aan de Beekstraat 11. Vanaf 1910 was het pand in gebruik als café, ‘Het versleten verstand’ genoemd, en vervolgens als winkel en woonhuis. Dit gemeentehuis was de groei van de gemeente omstreeks 1870 te klein geworden. De gemeente kocht in 1872 een bouwplaats aan de Berg om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Opzichter van Waterstaat A. van der Korput uit Sint-Oedenrode maakte het ontwerp. Op basis van de openbare aanbesteding in mei 1873 kreeg aannemer Laurens Noten uit Helmond het werk voor een bedrag van 6.289 gulden. Al in de herfst van 1874 kon dit gebouw in gebruik worden genomen. Op dit moment is Vincentre daarin gevestigd.

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd ook dit gebouw te klein. Nuenen c.a. was inmiddels uitgegroeid tot circa 6.000 inwoners. Het gemeentebestuur liet het oog vallen op het mooie landhuis Den Bergh aan de Papenvoort, dat door verhuizing van de eigenaresse, douairiére van Hardenbroek van de Kleine Lindt, te koop zou komen. De gemeente kocht niet alleen het landhuis, maar ook de bijbehorende opstallen, koetshuis en landerijen. Het landgoed liep door tot aan de Hooidonkse beek.
Het landhuis werd in 1930 gebouwd door Duco Lodewijk Willem baron van Hardenbroek van de Kleine Lindt om er zelf met zijn familie in te gaan wonen. Hij was mede-eigenaar van een bloeiende houthandel in Eindhoven. Het ontwerp is van de hand van de Geldropse architect P. van der Velden.

Het landhuis werd binnen enkele maanden geschikt gemaakt als gemeentehuis. Zo werden op de bovenverdieping de tussenmuren van drie slaapkamers verwijderd, waardoor er een raadzaal ontstond. Andere slaapkamers werden kantoren voor de burgemeester en wethouders en op de begane grond kwam de secretarie.

Tot 1969 was er in de oorspronkelijke villa met wat verbouwingen voldoende ruimte. In dat jaar, toen de gemeente omstreeks 10.000 inwoners telde en verder zou groeien, was de eerste uitbreiding langs de Jan van Schijnveltlaan noodzakelijk. In 1982 vond de volgende uitbreiding plaats om de inmiddels 60 ambtenaren voor de 16.000 inwoners te huisvesten. Een volgende kantoorvleugel van twee verdiepingen aan de Jonkheer Hugo van Berckellaan.

Inmiddels heeft de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten ruim 23.000 inwoners en is het gemeentehuis ruim genoeg om ook de bibliotheek te huisvesten. Dit komt vooral door het samenwerkingverband met Son en Breugel en Geldrop-Mierlo. Er zijn veel ambtenaren ondergebracht in de gemeenschappelijke Dienst Dommelvallei.