De eerste veulenkeuring van het Nederlandse trekpaard vindt in 1961 plaats. Deze keuring is een initiatief van de Gerwenaar Jan Smits. Door zijn hobby en als caféhouder in Gerwen wist hij door dit initiatief twee zaken te combineren. Het gaf meer voldoening en waarde aan zijn hobby en het bezorgde zijn café meer bezoekers. Door het ronselen van enkel trekpaard- liefhebbers uit de omgeving startte de vereniging voor veulenkeuring in Gerwen met een adequaat bestuur. Vanuit zijn ouders was Jan al betrokken bij deze trekpaarden waar toen veel goederenvervoer mee werd gedaan. Ook in de bosbouw worden deze paarden gebruikt om bomen uit het bos te slepen.

De eerste keuring vindt plaats in 1961 op de tweede zaterdag van december en oogstte veel succes. In het verslag van de Koninklijke Vereniging van het Nederlandse Trekpaard, K.V.N.T., is dit ook opgetekend. De keuring bestaat uit vier onderdelen namelijk kampioen merrieveulens, kampioen jaarlingen, kampioen twee jarige merries en hengsten met afstammelingen. De eerste trekpaardkampioenen waren Costa van Goeiendonk uit Brouwhuis, Annie van de Tuinstraat uit Beek en Donk, Julia van Kouwenberg uit Oud-Vossemeer en Nico van Faira uit Stiphout.

Ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Gerwense veulenkeuring, in 1991, is een bronzen standbeeld op ware grote van het ideale Nederlandse trekpaard gerealiseerd. Het is geplaatst op het plantsoen achter de oude Sint Clemenskerk aan de Heuvel in Gerwen. Het ontwerp is van de Gemertse kunstenaar Antoon Grassens uit Gemert. De onthulling werd gedaan door burgemeester Harry Terwisse en de algemene voorzitter van de Koninklijke Vereniging ‘Het Nederlandse Trekpaard’ C. Oomen.  Zie ook: Stal De Linde