Begin jaren 1970 ontstond in Nuenen behoefte aan structurele huisvesting van ouderen in de eigen vertrouwde omgeving. Leo Mesman en Mien van Wijk, toenmalig voorzitter en secretaris van de seniorenbond, hebben het voortouw getrokken en jarenlang hard hiervoor gestreden. Samen met vijftig Nuenense bejaarden gingen ze in een touringcar met ruim 5000 handtekeningen naar het ministerie om te pleiten voor deze voorziening. Er werd door Den Haag akkoord gegeven voor de bouw en in juni 1979 passeerde de oprichtingsakte bij de notaris. Maart 1980 werd de eerste paal geslagen door de toenmalige burgemeester René Gerrits.

 

 

De naam ‘De Akkers’ was ontleend aan het feit dat deze naam al voortkomt op oude kaarten van dit gebied (o.a. Kerkakkers, Beekstraatse akkers, Nuenense akkers) en dus in Nuenen een begrip met bekende klank; velen speelden of wandelden hier.

Op 2 april 1981 werd ‘De Akkers’ officieel geopend met het hijsen van de nieuwe huisvlag. Bloemen werden gebracht door vier parachutisten en aangeboden aan de Commissaris van de Koningin Jan van der Harten en bestuurslid mevrouw Nolte. Als eerste directrice werd Marion Bocken-van den Waardenburg benoemd. Op 3 april was er groot feest voor de nieuwe bewoners.

Halverwege de jaren 1980 ontstonden contacten met de congregatie van de Broeders van Sint Joannes de Deo. Zij zochten nieuwe huisvesting en uit een aantal opties kozen zij ‘De Akkers’. Het resultaat hiervan was een flinke uitbreiding van ‘De Akkers’ voor de huisvesting en verzorgers van deze oudere broeders. In januari 1989 verhuisden 28 broeders vanuit Helvoirt (en enkelen uit Amsterdam, Haarlem en Berg en Dal) naar Nuenen. Er was ook een woning voor een priester. Voor de broeders was er een eigen huiskamer, eetzaal en is er tevens een kapel voor het bejaardenhuis gekomen waarbij het glas-in-lood nog komt uit het ziekenhuis van Den Bosch.

In de jaren 1990 werd gezocht naar mogelijkheden tot schaalvergroting voor verpleging, en een samenwerking werd gezocht met de Stichting Verpleging en Verzorging Eindhoven (SVVE). Door de jaren heen zijn diverse verpleegactiviteiten aan ‘De Akkers’ toegevoegd. De Akkers is nu onderdeel van Stichting Archipel Zorggroep en is in 2017 helemaal gerenoveerd.