In maart 2004 was Nuenen wereldnieuws. ‘Een heel dorp in één klap aangesloten op een glasvezelnetwerk met supersnel internet’, was de boodschap zoals die in binnen- en buitenland werd verkondigd. Revolutionair en ongekend. Waarbij aangetekend moet worden dat ‘een heel dorp’ in deze fase bijna achtduizend aansluitingen betrof.
OnsNet was het allereerste grote ‘Fiber to the Home’-project waarbij, in tegenstelling tot andere glasvezelnetwerken, de kabels nu tot in de meterkast van de woning werden aangelegd.

Initiatiefnemers waren Henri Smits van Helpt Elkander en Kees Rovers. De laatste is een creatieve denker die altijd met verrassende oplossingen komt. Oplossingen die vaak liggen binnen de technologische ontwikkelingen en mogelijkheden, om mensen gelukkiger te maken. Door ze makkelijker met elkaar te laten communiceren waardoor bijvoorbeeld zorgen eerder worden weggenomen en eenzaamheid wordt tegengegaan.

In 2001 vond in de Eindhovense wijk Tongelre een technologische proeftuin plaats. Men wilde nagaan hoe moderne internet technologie een samenleving positief kon beïnvloeden. Plaats van handeling: de Vlinderbuurt. Zes flats met in totaal 294 woningen hadden de beschikking over een kleinschalige glasvezel infrastructuur. Eigenlijk te klein om het doel objectief en goed te kunnen meten.
Nuenen, in de personen van Henri en Kees, liet weten hieraan mee te willen doen. Het bleek de redding voor het hele project Kenniswijk. Het Ministerie van Economische Zaken rekte figuurlijk de Nuenense gemeentegrenzen eenmalig op en plots bestond het project (met Helmond en Eindhoven erbij opgeteld) uit vijftienduizend aansluitingen, waarmee werd voldaan aan de doelstelling van de Kenniswijk.

Terecht natuurlijk dat Minister van Economische Zaken Brinkhorst, onze gemeente in maart 2004 bezocht om het officiële startsein voor OnsNet te geven.
Ook in gemeenten elders in Nederland volgden soortgelijke initiatieven. Alles bij elkaar heeft dat ertoe geleid dat Nederland wereldwijd altijd al een van de beste en snelste internetverbindingen heeft gehad. En daar heeft Nuenen een belangrijke rol bij gespeeld.