Presentatie glasnegatieven 
van Jan de Kruijff (
1899-1920)

Op vrijdagmiddag 25 februari vertelt Roland van Pareren in Het Klooster een verhaal over oud Nuenen aan de hand van nostalgische glasnegatieven van Jan de Kruijff. Heemkundekring De Drijehornick is eigenaar van 300 glasnegatieven uit de nalatenschap van De Kruijff. De opnamen zijn door deze Nuenense fabrikant gemaakt tussen 1899 en 1920. Roland van Pareren, voorzitter van de heemkundekring, gaat een selectie uit die opnamen presenteren. Naast familiefoto’s, zijn er veel opnamen van Nuenen en de directe omgeving. Bijvoorbeeld van ‘de Protestanten hoek’, omgeving Papenvoort, de Nuenense dorpskom met de Lindeboom en de Beekstraat. Ook het huidige Weefhuis, de weverij was eigendom van de familie, en directe omgeving. Verder zijn er opnamen uit de tijd dat Jan de Kruijff in Nederlands-Indië verbleef naast foto’s uit West-Brabant, toen Jan daar in de mobilisatietijd 1914-1918 als militair actief was.
Voor de Nuenense geschiedschrijving is zijn werk uniek en onvervangbaar. In detail beschrijft De Kruijff elke foto: wie erop staan en veel informatie over de geportretteerden Nuenenaar Felix van Roij heeft in zijn twee boekjes over ‘Nuenen in oude ansichten’ indertijd een aantal foto’s opgenomen en beschreven. Ook heeft Louis Bressers in de afgelopen periode regelmatig foto’s van De Kruijff gepubliceerd. Het zijn dus afdrukken van de originele glasnegatieven van fabrikant de Kruijff, die zijn zoon Joost aan de heemkundekring heeft geschonken.

Bron: RdL nr 8 2022

De lezing op vrijdag 25 februari begint om 13.30 uur (half twee) in de Trefpuntzaal van Het Klooster. Iedere geïnteresseerde is welkom. De toegang bedraagt € 2,00 (pauze koffie/ thee inbegrepen) en op vertoon van de Senergiek-lidmaatschapspas ontvangt u € 1,00 korting