De digitale interactieve kaart van Nuenen Gerwen en Nederwetten in 1832.

Met de + en – knop en met uw muiswiel kunt u in en uitzoomen naar de gewenste locatie.

De digitale kaart is opgebouwd in lagen, die afzonderlijk en samen kunnen worden getoond. Het blauwe vakje in de rechter boven hoek verbergt de index.

Zodra je met de aanwijzer hierop wijst, komt de index tevoorschijn.

Vinkje aan, dan zie je de laag, vinkje uit, dan verdwijnt deze. De onderste laag is de huidige topografische kaart van Nederland. Deze laag staat altijd aan. De kaart kan worden verplaatst door te slepen met je aanwijzer, linker muisknop ingedrukt houden, of op een touchscreen met je vingers. Alle lagen zijn enigszins transparant, zodat de situatie van toen kan worden vergeleken met die van nu, behalve de laag Buurten. Als je wilt vergelijken, zet de Buurten laag dan uit. Inzoomen en uitzoomen kan met de toetsjes linksboven, maar kan natuurlijk ook door te scrollen met je eigen aanwijzer, of bij een touchscreen met je vingers.

Informatie per perceel of object krijg je door te klikken op het perceel op de kaart. Afhankelijk van de beschikbare informatie wordt het volgende getoond:

Deze info heeft o.i. geen nadere toelichting nodig, de labeltjes spreken voor zich.

De kaart van 1832 past niet naadloos op de huidige topografische kaart. Door de vrij primitieve middelen (zie de gereedschapskist van de Landmeter) zijn de metingen minder accuraat. Bovendien zijn de kaarten met de hand getekend. Er is besloten om afwijkingen niet te corrigeren, authenticiteit dient zo veel mogelijk te worden behouden.

Veel kijkplezier.

Maart 2021,

Werkgroep Historische Geografie