ARCHIEVEN

Verenigingsarchieven

Het archief van heemkundekring DE DRIJEHORNICK bevat alle fysieke collecties van de vereniging.
Om de locatie en de beschrijving van de archiefstukken te vinden gaat u naar het ZCBS digitaal archief. Via de knop hiernaast.

We hebben naast archeologische objecten ook (historische) foto’s, landkaarten, beschrijvingen over gebouwen, personen, bidprentjes, geboortekaartjes, schilderijen, prenten en objecten zoals een vaandel, paardenhaam, glazen, kruiken etc.

Om de historie te bewaren nemen wij graag de archieven in ontvangst van organisaties (verenigingen, stichtingen of groepen zonder privaatrechtelijke status) zoals koren, bedrijven etc. die hun activiteiten beëindigd hebben.

Archiefstukken die we reeds in ontvangst hebben mogen nemen zijn onder andere de archieven van de plaatselijke NCB-organisatie, galerie ‘t  Weefhuis, Gerwens gemengd koor St. Caecilia en het Faya-kinderkoor.

Krantenknipsels

Vóór het digitale tijdperk verzamelde de werkgroep Knipselkrant artikelen uit kranten, weekbladen en periodieke tijdschriften die betrekking hebben op Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Vanaf de jaren ’20 tot de beginjaren ’70 van de twintigste eeuw werden de knipsels summier bijgehouden.

Vanaf 1972 tot 2018 gebeurde dit intensief en uitgebreid. Ook de verzamelde krantenknipsels zijn gedigitaliseerd en via een zoeksysteem dat alleen in het Heemhuis aanwezig is. Helaas kunnen we deze service niet via ZCBS internet aanbieden.

Aangezien op dit moment alle kranten digitaal te raadplegen zijn, worden er door ons geen losse artikelen meer verzameld.

Zie ook Menu onder DE DRIJEHORNICK: In de publiciteit